Δυσαρέσκεια Ιράν για τη θέσπιση υποτροφίας στην Οξφόρδη

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009 15:39
A- A A+

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο για τη δημιουργία υποτροφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προς τιμήν της Νέντα Αγκά-Σολτάν, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών επεισοδίων στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, η «Υποτροφία Νέντα Αγκά-Σολτάν», ύψους 4.000 στερλινών, την οποία προσφέρει το κολλέγιο Queen's του πανεπιστημίου, είναι «πολιτικά υποκινούμενη».

Από την πλευρά του, το κολλέγιο ισχυρίζεται ότι θα επιτρέψει σε φτωχούς Ιρανούς να σπουδάσουν εκεί. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στο διαδίκτυο, οι υποτροφίες είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας» για να προσελκύσει τους καλύτερους φοιτητές και η συγκεκριμένη υποτροφία δημιουργήθηκε μετά από «δύο γενναιόδωρες προσφορές».

Η Νέντα Αγκά-Σολτάν έγινε σύμβολο της ιρανικής αντιπολίτευσης όταν έπεσε νεκρή από πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής στην προεδρία του Μαχμούντ Αχαμντινετζάντ.

Στην επιστολή της, η πρεσβεία προειδοποιεί το πανεπιστήμιο ότι η δημιουργία αυτής της υποτροφίας «πολιτικοποιεί το ακαδημαϊκό σας ίδρυμα, υποβαθμίζοντας την επιστημονική σας αξιοπιστία».

Η πρεσβεία επίσης επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της ιρανικής κυβέρνησης ότι η Σολτάν σκοτώθηκε «σε έναν έρημο δρόμο μακριά από τους διαδηλωτές, όπου οι δολοφόνοι της βιντεοσκόπησαν την ίδια και τους συντρόφους της 20 λεπτά πριν το επεισόδιο».

Το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές της νεαρής γυναίκας είχε κάνει το γύρο του κόσμου και η εικόνα της χρησιμοποιείται συχνά από την αντιπολίτευση.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή