Στο χείλος της εξαφάνισης βρίσκονται πολλά από τα είδη πανίδας που φιλοξενεί η Μαύρη Θάλασσα, όπως οι οξύρρυγχοι, οι καρχαρίες και τα δελφίνια, ενώ οι φώκιες και οι γαρίδες έχουν ήδη εκλείψει εξαιτίας της ρύπανσης, της υπεραλιείας και της λαθροθηρίας.
Σύμφωνα με το Ρουμανικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών, Gigore Antipa Institute, μεγαλύτερη απειλή αντιμετωπίζει σήμερα το είδος του οξύρρυγχου, το οποίο για να αναπαραχθεί χρειάζεται στρώσεις άμμου με καλή οξυγόνωση που προϋποθέτουν καθαρά νερά.
Παρότι η αλιεία του συγκεκριμένου ψαριού έχει ήδη απαγορευτεί εδώ και χρόνια σε πολλές από τις γειτονικές χώρες, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, προειδοποιεί το ινστιτούτο. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η υψηλή εμπορική αξία του οξύρρυγχου, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 12-13 ευρώ το κιλό.
Σοβαρό κίνδυνο αντιμετωπίζουν επίσης οι θαλάσσιοι ίπποι και τα δελφίνια της Μαύρης Θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, παρατηρείται ότι τα δελφίνια «αυτοκτονούν». Στην πραγματικότητα πολλά από αυτά εγκλωβίζονται κατά λάθος στα δίχτυα των ψαράδων γιατί προσελκύονται από τους υπερήχους που εκπέμπει ειδικός εξοπλισμός με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
Η μόνη λύση να αποτραπεί το τραγικό αυτό τέλος των θαλάσσιων ειδών στη Μαύρη Θάλασσα είναι να σταματήσουμε να τη ρυπαίνουμε και να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς της πόρους, υποστηρίζει το Gigore Antipa Institute.
«Το χειρότερο σχετικά με τη ρύπανση είναι ότι συμβαδίζει με τη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Σε μια ημίκλειστη θάλασσα, τα τοξικά συστατικά συσσωρεύονται και παραμένουν. Είναι αλήθεια ότι μετά το κλείσιμο μεγάλων ρυπογόνων εργοστασίων τη δεκαετία του 1990, η Μαύρη Θάλασσα πέρασε μια φάση σταδιακής αποκατάστασης των νερών της, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», επισημαίνει.
Το ινστιτούτο έχει ξεκινήσει εκστρατεία εξεύρεσης κεφαλαίων για χρηματοδότηση των θαλάσσιων ερευνών. Με τη βοήθεια των χορηγήσεων, ο διευθυντής του ινστιτούτου ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στο οποίο θα μπορούν να μεγαλώνουν ορισμένα είδη, τα οποία στη συνέχεια θα εντάσσονται ξανά στο περιβάλλον της Μαύρης Θάλασσας με στόχο την αποκατάσταση των ειδών των αβαθών υδάτων.
Πηγή: Gandul