Αντίδραση ΣΥΝ στις χθεσινές δηλώσεις της υπ. Παιδείας

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 13:46
A- A A+

Η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως ένα φθηνό, εκμεταλλεύσιμο και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό, υποστηρίζει το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1740639.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΝ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι η διεύρυνση τα τελευταία χρόνια των ελαστικών μορφών εργασίας των εκπαιδευτικών με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων. «Η υπουργός Παιδείας», υπογραμμίζει, «όχι μόνο δεν καταργεί το καθεστώς μαύρης εργασίας στην εκπαίδευση αλλά το "αναβαθμίζει" προβλέποντας προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ».

Επιπρόσθετα, το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ σημειώνει ότι «δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, εδώ κα αρκετά χρόνια, υποχρεώθηκαν σε μια διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, αποδέχθηκαν δυσβάστακτους εργασιακούς όρους με μοναδικό κίνητρο τη συλλογή μορίων προϋπηρεσίας (όπως οι νόμοι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προβλέπουν μέχρι τώρα). Σήμερα αγωνιούν για το μέλλον τους , όταν πληροφορούνται ότι "οι πίνακες σταματούν να τροφοδοτούνται και ότι απλώς θα υπάρξει μεταβατική περίοδος…"».

Καταλήγοντας ο ΣΥΝ ζητεί:

- Την κατάργηση του θεσμού της ωρομίσθιας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και της έρευνας και την μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών της ελαστικής εργασίας και της ανασφάλειας. Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, με σταθερή εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

- Την άμεση κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με αποκλειστικό προαπαιτούμενο το πτυχίο, που θα πρέπει να ισοδυναμεί με επαγγελματικό δικαίωμα.

- Την άμεση εφαρμογή μέτρων όπως ή μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, προγράμματα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, επιμόρφωση των υπηρετούντων εκπαιδευτικών που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στη Δημόσια εκπαίδευση.

- Την άμεση θεσμοθέτηση της ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών στην διάρκεια των βασικών τους σπουδών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή