Δικαίωμα πρόσβασης στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς ζήτησε για το Ιράκ ο υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας της χώρας Ράεντ Φάχμι με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας του και το δικτύου ηλεκτροδότησης.
Το Ιράκ είχε κατηγορηθεί πριν από την εισβολή του 2003 από τις ΗΠΑ ότι επεδίωκε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα
Ο Φάχμι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τα εμπόδια, που περιλαμβάνονται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , τα οποία αποκλείουν την ανάπτυξη της χώρας.
«Η πυρηνική μας στρατηγική συνίσταται στην εφαρμογή της ατομικής ενέργειας στον μη στρατιωτικό τομέα και θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα αυτό και ότι ορισμένοι περιορισμοί που περιέχονται στην απόφαση 707 πρέπει να αρθούν», είπε.
«Εχουμε μια σαφή και διαυγή πολιτική στρατηγική με μια στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και το Ιράκ έχει το δικαίωμα να αποκαταστήσει ορισμένες ικανότητες που διέθετε» στο παρελθόν, είπε, τονίζοντας ότι καμία «πολιτική απόφαση» δεν έχει ακόμη ληφθεί για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.
Η απόφαση 707, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Αύγουστο 1991, επιβάλλει στο Ιράκ «να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του στον πυρηνικό τομέα μέχρι τη στιγμή που το όργανο αυτό του ΟΗΕ θα είναι σε θέση να διαπιστώσει ότι η χώρα σέβεται τις συνθήκες για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων».
Ο Ιρακινός υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία επικύρωσης των διεθνών συνθηκών βρίσκεται σε εξέλιξη. «Εργαζόμαστε για να θέσουμε σε ισχύ και να σεβασθούμε τις δεσμεύσεις του Ιράκ και έχουμε φέρει το θέμα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA)», δήλωσε ο Ράεντ Φάχμι.
Ο Ράεντ Φάχμι δήλωσε ότι το Ιράκ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών και πυρηνικών μηχανικών με την IAEA. «Αυξάνουμε τις γνώσεις μας, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας σε περίπτωση που ληφθεί μια απόφαση», δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός.
Ο Σαντάμ Χουσέιν είχε υπογράψει το 1976 συμβόλαιο με τη Γαλλία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Οσιράκ, η οποία άρχισε το 1979.
Ωστόσο, το 1981, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, το Ισραήλ βομβάρδισε τον υπό κατασκευήν αντιδραστήρα.
Στο πλαίσιο της συνέχισης τη μακράς ιστορίας συνεργασίας της Γαλλίας και του Ιράκ στον πυρηνικό τομέα, ο Ιρακινός υπουργός δήλωσε ότι το Παρίσι πρόκειται να παρουσιάσει στο Ιράκ ορισμένες εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας στους τομείς της γεωργίας και της υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ