Nα αυξήσουν την οικονομική βοήθεια της γεωργίας προς τα φτωχά κράτη αποφάσισαν οι ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στη Ρώμη για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης, χωρίς όμως να προσδιορίσουν χρονοδιάγραμμα.
επιθυμούσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
«Εμείς, οι αρχηγοί κρατών (...) μαζευτήκαμε στην Ρώμη στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνόδου για την ασφάλεια τροφίμων για να πάρουμε έκτακτα μέτρα με σκοπό να εξαλείψουμε την πείνα σ' όλο τον κόσμο», αναφέρεται στο προοίμιο της τελικής διακήρυξης που υιοθέτησαν σήμερα, πρώτη ημέρα της διάσκεψης στην Ρώμη, οι ηγέτες.
Παρόλα αυτά στην τελική διακήρυξη δεν γίνεται καμία αναφορά στο αίτημα του FAO να αυξηθεί η βοήθεια για τη γεωργία στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Η διακήρυξη προβλέπει μόνο «την αντιστροφή της τάσης να μειώνονται οι εθνικοί και διεθνείς πόροι για την γεωργία, την ασφάλεια των τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη των αναπτυσσόμενων χωρών».
Οι ηγέτες έθεσαν αρκετούς «στρατηγικούς στόχους» χωρίς όμως να συνοδεύσουν τις δεσμεύσεις τους με συγκεκριμένα ποσά.
Αποφάσισαν επίσης να «φροντίσουν ώστε να ληφθούν έκτακτα μέτρα (...) για να μειωθεί στο ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα και τον υποσιτισμό μέχρι το 2015», παρόλο που οι ίδιοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Παράλληλα προτίθενται να «αντιδράσουν εγκαίρως ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων».
Στο άνοιγμα της συνόδου σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανέφερε μία σειρά δραματικών αριθμών: «σήμερα περισσότερα από 17.000 παιδιά θα πεθάνουν εξαιτίας της πείνας. Ενα κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Εξι εκατομμύρια το χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει να δράσουμε».
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε σημαντικές αλλαγές για να μπορέσουμε να προσφέρουμε φαγητό και να κυρίως να προστατεύσουμε τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους», συνέχισε ο Μουν υπογραμμίζοντας ότι για να έχουν φαγητό τα περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα πεινάνε το 2050 θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή τροφίμων κατά 70%.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters