Ανοικτός σε προτάσεις για την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή ενός διαφανούς και αξιοκρατικού συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας τους βουλευτές της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για το πρώτο προσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Όπως είπε ο υπουργός, το προσχέδιο στοχεύει αφενός στην υπαγωγή όλων των προσλήψεων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ΑΣΕΠ, αφετέρου να δώσει ένα τέλος σε αδικίες και εσωτερικές ανισορροπίες στο υπάρχον σύστημα και, τέλος, να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Βασικές τομές είναι η υπαγωγή και των προσλήψεων σε Βουλή, Προεδρία της Δημοκρατίας και στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας στις διαδικασίες του νόμου 2190/94, με εξαίρεση το ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Προβλέπεται επίσης κατάργηση της προφορικής συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου πρόσληψης, κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας, τροποποίηση του καθεστώτος μοριοδότησης, καθώς και των κριτηρίων για την απασχόληση με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Παράλληλα, αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις έργου καθώς και το πλαίσιο για το διορισμό διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, χαρακτηρίζοντας λάθος την αλλαγή, ενώ διαφώνησε και με την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης, ως απαραίτητης (ισοδύναμου αποτελέσματος) για τους συμβασιούχους που απασχολούνται ως σήμερα που δεν μονιμοποιήθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου του π.δ. 184/2004. Χαρακτήρισε επίσης ευθέως αντισυνταγματική την κατάργηση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου.
O κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε θετική, αλλά ενδεχομένως μη πρακτική την εξαγγελία ότι δεν θα μπορούν να γίνουν δεκτές νέες συμβάσεις έργου, αν υπάρχουν σε ένα φορέα κενές οργανικές θέσεις. Ρώτησε επίσης τον υπουργό, αν επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά για μετατροπή των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου σε θέσεις μονίμων.
Δεν είναι δυνατόν η προσδοκία για απασχόληση στο δημόσιο να είναι διαχρονικά αντικείμενο ρουσφετιού ή ομηρίας, παρατήρησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος και σημείωσε πως το κόμμα του δεν θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο.
Από πλευράς ΛΑ.Ο.Σ., ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης εξέφρασε προβληματισμό για το κατά πόσο είναι σωστό για το κύρος τους να οδηγηθούν οι προσλήψεις της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπό το ΑΣΕΠ. Αφού σημείωσε ότι ήδη είναι πάρα πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός των ήδη κενών οργανικών θέσεων.
Προέχει η καταγραφή των αναγκών και η υπάρχουσα κατάσταση στο Δημόσιο, υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, που συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο (όπως και ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης) και για την ανάγκη μεταβατικού χρόνου μέχρι την κατάργηση της μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η συνέντευξη σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις.
Γενικά όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως ορθά μετατίθενται όλες οι προσλήψεις υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, αλλά όπως επισημάνθηκε, η ίδια η ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια στη στελέχωση και στην υποδομή.
Ανταπαντώντας ο υπουργός είπε ότι πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο έχουν υπαγορευτεί από το ΑΣΕΠ, παρά τις προθέσεις του υπουργείου (όπως για την κατάργηση της συνάφειας στα μεταπτυχιακά) και θα επανεκτιμηθούν. Τέλος, συμφώνησε, ότι σε κάθε περίπτωση είναι ήδη ειλημμένες οι αποφάσεις για ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές το ΑΣΕΠ.
πηγή ΑΠΕ