Το Βέλγο πρωθυπουργό θα προτείνει για πρόεδρο της ΕΕ η σουηδική προεδρία

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009 19:46
UPD:20:18

A- A A+

Τον πρόεδρο και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ καλούνται να εκλέξουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την αποψινή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η σουηδική προεδρία της ΕΕ θα προτείνει για τη θέση του προέδρου το Βέλγο πρωθυπουργό Βαν Ρομπουί.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε γνωστοποίησε πως δεν θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος: «Δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν μου ζητήθηκε να είμαι», τόνισε μιλώντας στον Τύπο την ώρα που έφτασε στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη σύνοδο.

«Πιστεύω ότι θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να βρεθεί τάχιστα μια λύση» πρόσθεσε.

Ο κ. Μπαλκενέντε θεωρούνταν ως τώρα ένα από τα φαβορί για τη θέση του προέδρου της ΕΕ μαζί με τον Βέλγο Χέρμαν Βαν Ρομπουί, το πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και την πρώην πρόεδρο της Λετονίας, Βάιρα Βάικ-Φραϊμπέργκα.

Εν τω μεταξύ, τη Βρετανίδα Κάθριν Αστον αποφάσισαν να προτείνουν για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες, περιλαμβανόμενου του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

«Οι οκτώ επικεφαλής σοσιαλιστικών κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν ομόφωνα να υποστηρίξουν την Κάθριν Αστον για τη θέση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις» ανέφερε άτομο που μετέχει στη συνάντηση και ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τη στάση του κ. Μπράουν υπέρ της κ. ¶στον, την οποία θα στηρίξει και η προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για την προεδρία και βολιδοσκοπεί μια άλλη θέση για τον πρώην πρωθυπουργό, πιθανώς αυτήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η 53χρονη Κάθριν Αστον είναι μέλος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή