Γαλλία-Βενεζουέλα:: Μεγαλύτερη βοήθεια στα αναπτυσσόμενα κράτη

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009 08:11
A- A A+

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Βραζιλίας συμφώνησαν ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να διευρύνουν τη βοήθεια στα αναπτυσσόμενα κράτη για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εάν θέλουν να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη, τον επόμενο μήνα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουΐς Ινάσιο Λούλα να Σίλβα, που φιλοξένησε σύνοδο ηγετών από τις περιοχές του Αμαζονίου, στο Μανάους, επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος με τις υποσχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι φτωχές χώρες χρειάζονται περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των κλιματικών αλλαγών και να επιτύχουν τους στόχους τους. «Οι φτωχοί πρέπει να υποστηριχθούν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία καμίας χώρας», δήλωσε ο Λούλα.

Η Βραζιλία έχει ανοίξει ένα ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης των οικοσυστημάτων στα δάση της βροχής του Αμαζονίου, αλλά επισήμανε ότι οι χώρες που κάνουν δωρεές δεν θα πρέπει να αξιώνουν να έχουν λόγο στις χώρες όπου διοχετεύονται τα χρήματα αυτά.

«Χρειαζόμαστε αριθμούς, όχι μόνο για να μειώσουμε τη θερμοκρασία. Η Κοπεγχάγη χρειάζεται να παρουσιάσει χρηματοδοτήσεις από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο διότι η Γαλλική Γουιανα εντάσσεται στη λεκάνη του Αμαζονίου. «Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα», πρόσθεσε ο Σαρκοζί, εκφράζοντας ικανοποίηση για την απόφαση της Ουάσινγκτον να μειώσει κατά 17% τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2020.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή