Γ. Παπανδρέου: Να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας

Σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 12:57
UPD:13:11

Κατά την ομιλία του ενώπιον 45 υπουργών Εξωτερικών και μελών 57 διεθνών αντιπροσωπειών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή», για την επίτευξη συναινέσεων και την προώθηση και των τριών πτυχών της ασφάλειας, την πολιτικο-στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική και την ανθρώπινη.

A- A A+

Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη 17η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Η Διαδικασία της Κέρκυρας, την οποία εγκαινίασε η ελληνική προεδρία με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ τον Ιούνιο στο νησί των Φαιάκων, «έδωσε ελπίδα σε μια θυελλώδη χρονιά. Ήταν η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», σημείωσε ο κ Παπανδρέου, κάνοντας έναν απολογισμό της ελληνικής προεδρίας.

Γ. Παπανδρέου: H ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή»

Γ. Παπανδρέου: H ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή»

Κατά την ομιλία του ενώπιον 45 υπουργών Εξωτερικών και μελών 57 διεθνών αντιπροσωπειών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή», για την επίτευξη συναινέσεων και την προώθηση και των τριών πτυχών της ασφάλειας, την πολιτικο-στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική και την ανθρώπινη.

Δίνοντας τις συντεταγμένες του διεθνούς περιβάλλοντος, με έμφαση στην παγκόσμια οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, καθώς και στην κρίση του Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα ζητήματα και κάλεσε τις συμμετέχουσες χώρες να δείξουν πολιτική βούληση για την προώθησή τους. Παράλληλα, εκτίμησε πως κατά τη σημερινή συνάντηση θα επικρατήσει συνεργατικό πνεύμα και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Πρέπει να προχωρήσουμε από τα λόγια στη δράση. Ο διάλογος για την ασφάλεια έχει νόημα μόνον αν απαντά στις συγκεκριμένες προκλήσεις», παρατήρησε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, ο οποίος παραδίδει αύριο τη σκυτάλη στο Καζακστάν.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο και αυτό δίνει νέα προοπτική και στον Οργανισμό, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «με τη βοήθεια όλων μας στον ΟΑΣΕ, το Καζακστάν μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, μέσα από την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας». «Το Καζακστάν μπορεί να κάνει τη διαφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Γεωργία, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο της αποστολής του ΟΑΣΕ, «η παρουσία της οποίας -όπως είπε- είναι πιο αναγκαία από ποτέ και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν επιδείξουμε συλλογική βούληση».

Στην καρδιά της ελληνικής προεδρίας βρέθηκε και η οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της ασφάλειας, με ενδεικτικό το φόρουμ για τη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι έλαβε σοβαρές διαστάσεις την τελευταία χρονιά και πρέπει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και βεβαίως στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις θετικές κινήσεις που έγιναν σε χρόνιες διαμάχες στην ευρύτερη περιοχή μας, αναφερόμενος ενδεικτικά στην προσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπορυγός σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως η συνάντηση των δύο προέδρων στο Μόναχο, την περασμένη εβδομάδα υπό την αιγίδα της «Ομάδας Μινσκ», καθώς και τις συναντήσεις για την προώθηση των θεμάτων της Υπερδνειστερίας.

Αύριο οι συναντήσεις με Λαβρόφ, Στάινμπεργκ και Νταβούτογλου

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ, τον γγ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Ντε Μπρισαμπό, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέταρ Μπάλατζ, της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, του Ισραήλ ¶βιγκντορ Λίμπερμαν, της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, και της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου (η άφιξη του οποίου στη χώρα μας έχει καθυστερήσει λόγω καιρού) και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, προγραμματίζονται για αύριο, λίγο μετά το μεσημέρι.-

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή