Μπ. Κουσνέρ: Προωθείται ένας ΟΑΣΕ που λύνει προβλήματα

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 17:26

«Θεωρούμε ότι ο ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο πεδίο, όπου μπορούμε να μιλάμε και για τις τέσσερις διαστάσεις της πρότασης για ειρήνη (σσ. την πρόληψη, την ανθρωπιστική πλευρά, τη στρατιωτική και την περιβαλλοντική)», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

A- A A+

«Ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ουσιαστικός ήταν στη δουλειά του ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν διοργάνωσε απλώς μια διεθνή διάσκεψη, αλλά προώθησε έναν ΟΑΣΕ που να λύνει προβλήματα», δήλωσε αργά το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των εργασιών της 17ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Κουσνέρ αναφέρθηκε στο «εποικοδομητικό πνεύμα» της Διαδικασίας της Κέρκυρας που «πρέπει να διατηρηθεί», καθώς και στην προϊστορία του, την πρόταση Μεντβέντεφ και τη στήριξή της από τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.

«Θεωρούμε ότι ο ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο πεδίο, όπου μπορούμε να μιλάμε και για τις τέσσερις διαστάσεις της πρότασης για ειρήνη (σσ. την πρόληψη, την ανθρωπιστική πλευρά, τη στρατιωτική και την περιβαλλοντική)», τόνισε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε στο τέλος της Διαδικασίας της Κέρκυρας. Εργαζόμαστε επάνω στο σχέδιο απόφασης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κείμενο που έρχεται να προσθέσει όχι να μπλοκάρει (...). Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη προσπάθεια αλλά δεν τελειώσαμε (...)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης πως «σαφώς μιλάμε πλέον ανοιχτά μεταξύ μας. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ από τη μία πλευρά, οι Ρώσοι και οι άλλες χώρες από την άλλη, πρέπει να μπορούν να συνομιλούν με τρόπο που να είναι συμβατός».

Ο Γάλλος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερωτήσεις, εξήγησε ότι η Ρωσία, λόγω των αλλαγών που συντελέσθηκαν στα σύνορά της, δεν αισθανόταν άνετα, αλλά μάλλον κάπως εχθρικά και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των Ρώσων.

«Όμως επειδή πρόκειται για μια γειτονική χώρα, πρέπει εμείς να φροντίσουμε να μην συμβαίνουν αυτά, πρέπει να πάρουμε την πρόταση Μεντβέντεφ στα σοβαρά», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή