Γ. Παπανδρέου: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για το επίδομα αλληλεγγύης

Συζήτηση στη Βουλή επί του ν/σχ
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 20:32
UPD:23:27
A- A A+

Η κυβέρνηση τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο χαρακτήρισε σφραγίδα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Η ψήφισή του, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του εμφάνιση σε συζήτηση κυβερνητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί μήνυμα ότι υπηρετούμε με συνέπεια αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε, καθώς και πως δεν κάνουμε διακρίσεις, αλλά στηρίζουμε κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπανδρέου: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για το επίδομα αλληλεγγύης

Γ. Παπανδρέου: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για το επίδομα αλληλεγγύης

Εκτίμησε δε πως το μέτρο, χαράζει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές της ΝΔ που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και τις πολιτικές αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.

Απαντώντας ουσιαστικά στις προεκλογικές αιτιάσεις της ΝΔ για τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία, συμπλήρωσε: Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί ηχηρό μήνυμα σε όσους ακόμη καλλιεργούν την απαισιοδοξία και την παραίτηση στους Έλληνες. Σε αυτούς που έλεγαν «πού θα βρείτε τα λεφτά;». Τα βρήκαμε, όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για να τα δώσουμε σε αυτούς που έχουνε πραγματικά ανάγκη.

«Δυόμιση εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά μας και την αναπτυξιακή μας προοπτική και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από προστασία και στήριξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Με τη συμμετοχή όλων - και εν προκειμένω, με τη συμμετοχή όσων είναι οικονομικά πιο ισχυροί και ικανοί να συμβάλουν στην εξασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας μας. Και όπως ξεκινάμε σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι θα συνεχίσουμε σε όλη μας τη διακυβέρνηση» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην επιχειρηματική τάξη εξαίροντας την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση της κυβέρνησης για άσκηση κοινωνικού ρόλου.

«Δεν είναι απλά ένα πνεύμα κοινωνικής συνευθύνης. Θεωρώ ότι είναι πνεύμα πατριωτικό, τόσο σημαντικό σε περιόδους μεγάλης δυσκολίας για τη χώρα, όλοι από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας, να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική, την μεγάλη μας πατριωτική ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. «Παρά τις διαφορές μας, υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ενώνει όλους, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Είναι η ευαισθησία, η ανθρωπιά για εκείνους τους συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα. Από κοινού, μπορούμε να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Για όλους εκείνους που δεν ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της χώρας», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Λέγκας, συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, επισημαίνοντας «κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κοινωνικής ευαισθησίας».

¶σκησε δε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «υπαναχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα απΆ τα υπεσχημένα, καθώς από τα 2,6 δισ. ευρώ της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το καλοκαίρι, προχωρά σε νομοσχέδιο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Λέγκας υπενθύμισε τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ πως «λεφτά υπάρχουν και θα διατεθούν» για να καταλήξει: «Δεν μηδενίζουμε τις πρωτοβουλίες σας, αλλά δεν σας επιτρέπουμε να μηδενίζετε εσείς τις δικές μας, όπως το επίδομα θέρμανσης που είχαμε χορηγήσει πέρσι».

Απαντώντας στον κ. Λέγκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, υπενθύμισε πως η πρόταση νόμου των 2,6 δισ. ευρώ, που είχε καταθέσει το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι, εκτιμήθηκε με τα δημοσιονομικά στοιχεία της εποχής, που ανέβαζαν το έλλειμμα μεταξύ 5 και 6% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα, εκτιμάται στο 12,7%.

«Τα αδιέξοδα της οικονομίας μας, γνωστά και καταγγελμένα, εμφανίζονται αξεπέραστα. Εν μέσω δεινής κατάστασης για την οποία έχει αποκλειστική ευθύνη η ΝΔ, η κυβέρνηση φέρνει ισοσκελισμένη και ισολογισμένη, απολύτως καθαρή χρηματοδότηση και με την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ - όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε στις εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος, ανέφερε πως «η πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται πως με τα 45 και τα 65 λεπτά ημερησίως, δεν μπορεί κανείς να ασκήσει οικονομική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των 2,5 εκ. φτωχών συμπατριωτών μας. Η ελπίδα γεννιέται με πλήρη δουλειά και απασχόληση».

«Δύο φορές ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ΣΕΒ κάνοντας λόγο για πατριωτισμό. Πατριωτισμός δεν υπάρχει για τους βιομηχάνους και τους καπιταλιστές. Πατρίδα τους έχουν μόνον το κέρδος» σχολίασε ο κ. Μαυρίκος, προτείνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.020 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και τιμή παραγωγής πάνω απΆ το κόστος για τους αγρότες.

«Περιμέναμε από τον κ. Πρωθυπουργό, τουλάχιστον μία συγγνώμη για τα 2,5 εκατ. Έλληνες που ζουν κάτω απΆ το όριο της φτώχειας. Πότε δημιουργήθηκε αυτός ο όγκος; Την πενταετία μονάχα, της επάρατης δεξιάς;» αναρωτήθηκε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Το κράτος πρόνοιας δεν δημιουργείται με φύλλα συκής και εμβαλωματικές λύσεις. Δημιουργείται όταν το κράτος προσφέρει υγεία, παιδεία, βοηθά το επιχειρείν, προστατεύει τον αγρότη. Εμείς θέλουμε να πέσουν οι προμετωπίδες. Να λέγεται η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην προσβάλλουμε την κρίση και την λογική του. Η κοινή λογική να πρυτανεύσει στο Κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι διέκρινε «άγχος στον Πρωθυπουργό, να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο που τάχα έχει η κυβέρνησή του, την ίδια ώρα που αθετούνται οι κοινωνικές δεσμεύσεις, την ίδια ώρα που δίνει γη και ύδωρ στη νεοφιλελεύθερη συνταγογραφία που εκπονείται από τις Βρυξέλλες και ασμένως βρίσκει την συναίνεση της κυβέρνησης. Μίλησε για κοινωνικό πρόσωπο που αντιγράφει την επιδοματική εφάπαξ λογική που ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία - ένα επίδομα φιλανθρωπίας, ολίγον πιο διευρυμένο από το επίδομα θέρμανσης της ΝΔ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή