Φ. Σαχινίδης: Νομοθέτημα πολιτικής συνέπειας το ν/σχ για το επίδομα αλληλεγγύης

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009 22:30
UPD:02/12/2009 10:23
A- A A+

Νομοθέτημα πολιτικής συνέπειας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαχινίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο εφαρμόζεται σε έκτακτες συνθήκες και αποτελεί σημαντική ενίσχυση για περισσότερες από 445.000 οικογένειες και περισσότερους από 2 εκατ. συμπολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όπως και άτομα με ειδικές ανάγκες σε ένα δυσμενές οικονομικά περιβάλλον.

Σημείωσε επίσης ότι η ενίσχυση έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και απευθύνεται στους οικονομικά μη έχοντες, ενώ προέρχονται από κερδοφόρες επιχειρήσεις και άτομα με υψηλή ακίνητη περιουσία.

«Συνιστά πολιτική τρομοκρατία, όσα ισχυρίζονται κάποιοι ότι στρεφόμαστε κατά της μεσαίας τάξης», ανέφερε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι συγκρίνει όσα εκείνη έπραξε ως κυβέρνηση επί πεντέμισι χρόνια με αυτά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση των πενήντα ημερών και τα οποία δεν μπορεί να μπαίνουν σε σύγκριση.

Υπογράμμισε δε ότι η κοινωνική και αναδιανεμητική πολιτική δεν ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο αυτό, αλλά ακολουθεί το φορολογικό στις αρχές του χρόνου.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης τόνισε ότι καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε τέτοια αναδιανομή, σημειώνοντας ότι ο απόηχος στην κοινωνία ήταν πολύ θετικός, ενώ ακολουθεί, όπως σημείωσε νομοσχέδιο για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας έσπευσε να δηλώσει ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί «δεν συμφωνεί με τον μηδενιστικό και απαξιωτικό τρόπο που αντιμετώπιζε παρόμοια μέτρα η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε εξήντα ημέρες για να φέρει το πρώτο της νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι η πολιτική των εισοδημάτων κρατά καθηλωμένη την κοινωνία και χρειάζονται δραστικές διαρθρωτικές πολιτικές και όχι μέτρα ευκαιριακού χαρακτήρα και ημίμετρα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, κ. Α. Τζέκης κατήγγειλε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ψηφίζουν το «επίδομα φτώχιας και τη διαχείριση μιζέριας μαζί με τον ΣΕΒ».

¶σκηση δριμεία κριτικής στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τη διατήρηση ακόμη και με το συζητούμενο νομοσχέδιο μεγάλων φοροαπαλλαγών στις εξωχώριες εταιρείες, αλλά και στα κέρδη από την πώληση μετοχών και τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι «η εφάπαξ εισφορά είναι μία επαιτεία». ΠαρΆ όλα αυτά δήλωσε ότι το κόμμα του δέχεται την αρχή του νομοσχεδίου, αν και έκρινε ότι «δεν διακρίνεται για συνεκτική ούτε έχει όραμα».

Τέλος, ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ μίλησε «για ν/σχ ελεημοσύνης και συνεδρίαση που θυμίζει φιλόπτωχο» και δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του.

Τάχθηκε δε υπέρ των μέτρων διαρκούς αναδιανομής, ενώ υποστήριξε ότι η θετική ψήφος που δίνει ο ΣΕΒ αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα δειλό και ανεπαρκές μέτρο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή