«Έκκληση για δράση το φετινό Νόμπελ Ειρήνης»

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 14:19
UPD:16:40

«Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα συνεργασίας», δήλωσε ο Θόρμπιορν Γιάγκλαντ, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.

A- A A+

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης παρέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια τελετής στο δημαρχείο του Όσλο.Εννέα ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασής του για την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμ αναγνώρισε ότι η φετινή επιλογή της επιτροπής Νόμπελ υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα επιτεύγματά του είναι πολύ μικρά σε σύγκριση με προηγούμενους Νομπελίστες.

«Είμαι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και είμαι υπεύθυνος για την αποστολή στρατιωτών. Κάποιοι από αυτούς θα σκοτώσουν και κάποιοι θα σκοτωθούν» όπως είπε κατά την ομιλία του μετά την παραλαβή του βραβείου.

«Δεν έχω τις οριστικές λύσεις στα προβλήματα των συγκρούσεων», παραδέχθηκε.

Όπως είπε, η χρήση βίας κάποιες φορές είναι δικαιολογημένη, ειδικά για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ στην περίπτωση της Αλ Κάιντα οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ανακωχή.

«Θα υπάρχουν στιγμές που τα έθνη θα θεωρούν τη χρήση βίας όχι απλώς απαραίτητη, αλλά ηθικά δικαιολογημένη… Ένα μη βίαιο κίνημα δεν θα μπορούσε να είχε σταματήσει το στρατό του Χίτλερ», όπως είπε. «Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να πείσουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα να αφήσουν τα όπλα τους».

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες της ηθικής κατά τη διάρκεια των πολέμων, κάτι που διαχωρίζει τη θέση της χώρας του από τους εχθρούς της.

«Αυτή είναι η πηγή της δύναμής μας. Αυτός είναι ο λόγος που απαγόρευσα τα βασανιστήρια. ΓιΆαυτό διέταξα το κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο…. Χάνουμε τον εαυτό μας όταν υποχωρούμε από τα ίδια ιδανικά για τα οποία μαχόμαστε».

Απηύθυνε έκκληση για δράση απέναντι σε χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αποτελεσματικών κυρώσεων.

Δεν μπορεί να επιτρέπεται στο Ιράν και τη Β. Κορέα να «παίζουν με το σύστημα», τόνισε ο Ομπάμα.

«Τώρα έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε τις ιδέες του Ομπάμα»

Της απόφασης της επιτροπής Νόμπελ να απονείμει το φετινό βραβείο στον Αμερικανό πρόεδρο υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. Η φετινή επιλογή «πρέπει να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο της παγκόσμιας κατάστασης, με τις μεγάλες εντάσεις, τους πολυάριθμους πολέμους, τις άλυτες συγκρούσεις, τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη», όπως δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

«Από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα συνεργασίας που μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή αυτής της κατάστασης», είπε.

«Πολλοί έχουν πει ότι το βραβείο αυτό είναι πρόωρο. Ωστόσο η ιστορία έχει πολλά να πει για τις χαμένες ευκαιρίες. Τώρα, σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις ιδέες του προέδρου Ομπάμα. Το φετινό βραβείο αποτελεί μία έκκληση για δράση προς όλους μας», τόνισε ο κ. Γιάγκλαντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή