«Ανεπαρκής» η πρόοδος στην Κοπεγχάγη

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 18:10
UPD:21:48

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ίβο ντε Μπόερ, τόνισε ότι υπάρχει ακόμα «τεράστιος όγκος εργασίας» που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την υπογραφή τελικής συμφωνίας.

A- A A+

Πολύ αργά προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ίβο ντε Μπόερ.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ακόμα «τεράστιος όγκος εργασίας» που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την υπογραφή τελικής συμφωνίας.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή», όπως είπε. «Έχουμε δει πρόοδο σε κάποιους τομείς, αλλά όχι αρκετή».

Η υπουργός Κλίματος και Ενέργειας της Δανίας κατά την έναρξη της διάσκεψης των υπουργών σημείωσε πως η σύνοδος κινδυνεύει να αποτύχει αν οι συμμετέχοντες δεν είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν.

«Αν θέλουμε να πετύχουμε--και θα πετύχουμε--πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι η λέξη-κλειδί των δύο επόμενων ημερών πρέπει να είναι η λέξη "συμβιβασμός"» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος Τοντ Στερν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020.

«Δεν περιμένω κάποια αλλαγή στις δεσμεύσεις μας για τη μείωση» των αερίων του θερμοκηπίου στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Στερν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι δεσμεύσεις μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη νομοθεσία (την αμερικανική για το κλίμα). Η νομοθεσία προδιαγράφει κάποιους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν προς έναν παγκόσμιο στόχο μείωσης σημαντικά πιο αυξημένο» εξήγησε.

«Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή την δέσμευση από τώρα, διότι δεν θέλουμε να υποσχεθούμε κάτι που δεν έχουμε ακόμα», πρόσθεσε ο Στερν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε να μειωθούν από τώρα και μέχρι το 2020 οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ κατά 17% σε σχέση με το 2005, κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 4% σε σχέση με τα ποσοστά του 1990.

Από την πλευρά του, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος υπογραμμίζει «την ευθύνη των βιομηχανικών χωρών» για τα προβλήματα του περιβάλλοντος, σε μήνυμά του σήμερα, την ώρα που αυτό το ζήτημα αποτελεί ένα από τα ακανθώδη θέματα της Διάσκεψης για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

«Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί, ανάμεσα στις αιτίες της οικολογικής κρίσης, η ιστορική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών», δηλώνει ο Πάπας στο μήνυμά του που θα αναγνωστεί σε όλες τις εκκλησίες την Ημέρα της Ειρήνης, την 1η Ιανουαρίου, και το οποίο το Βατικανό δημοσίευσε ήδη όπως είθισται.

«Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, και κυρίως οι αναπτυσσόμενες, όμως δεν απαλλάσσονται από τις ευθύνες τους σε σχέση με την Δημιουργία, διότι όλοι έχουν το καθήκον να υιοθετούν σταδιακά αποτελεσματικά περιβαλλοντικά μέτρα και πολιτικές», προειδοποιεί ο Πάπας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της σουηδικής, προεδρίας κάλεσε την Κίνα και τις ΗΠΑ, τους δύο βασικούς ρυπαντές του πλανήτη, να δεσμευτούν για περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων ώστε να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε πως οι πλούσιες χώρες δεν έχουν προσφέρει στις αναπτυσσόμενες αρκετά, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ώστε να βοηθήσουν να επιτευχθεί μία συμφωνία.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ εξέφρασε δυσφορία για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος περνά και χρειάζεται να σοβαρευτούμε» σημείωσε.

«Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες διασκέψεις, όπως αυτή, με τόσο διαφορετικά συμφέροντα, μερικές φορές φθάνουν σε αδιέξοδο. Όμως λαμβάνοντας υπόψη πόσο λίγο χρόνο έχουμε, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να είναι επιτυχής η Κοπεγχάγη», επεσήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή