«Παγίδευσαν» τη σκοτεινή ύλη;

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 12:12
A- A A+

Από τότε που εντοπίστηκαν, 80 χρόνια πριν, οι μαύρες τρύπες του διαστήματος έχουν προβληματίσει τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά και έχουν εξάψει τη φαντασία όλων μας.

Με τα τελευταία τους ευρήματα, όμως, οι επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν έρθει σε απόσταση αναπνοής από μια σπουδαία ανακάλυψη στην προσπάθειά τους να ρίξουν φως το μυστήριο της σκοτεινής ύλης που αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της ύλης του σύμπαντος.

Σε σειρά ανακοινώσεων αμερικανικών εργαστηρίων, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να «αιχμαλωτίσουν» τη σκοτεινή ύλη σε ένα ανενεργό ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος σε βάθος μισού μιλίου κάτω από τη γη. Το επίτευγμα των επιστημόνων, εφόσον επιβεβαιωθεί το ερχόμενο έτος, θα αποτελέσει μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του τελευταίου αιώνα στη φυσική.

Ανιχνευτές εξαιρετικής ακρίβειας «αιχμαλώτισαν» με τους φακούς τους σωματίδια σκοτεινής ύλης στο βάθος του ορυχείου στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Νταν Μπάουερ από το Cryogenic Dark Matter Search δήλωσε ότι η ομάδα του έχει εντοπίσει δύο σωματίδια που διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που θεωρείται ότι έχει η σκοτεινή ύλη.

Ωστόσο, υπάρχουν 25% πιθανότητες αυτό που εντόπισαν οι υπόγειοι ανιχνευτές να είναι αποτέλεσμα άλλου φαινομένου, εξήγησε ο Μπάουερ στη διάρκεια σεμιναρίου στο Fermi National Accelerator Laboratory στο Σικάγο. Παρότι μη εξακριβωμένα, τα ευρήματα της ομάδας του έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό την επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή