«Πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις» από Κίνα - ΗΠΑ ζητά η ΕΕ

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009 17:24
A- A A+

Να καταβάλουν περισότερες προσπάθειες ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα ζητά η ΕΕ από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Φρέντρικ Ράινφελντ, ΗΠΑ και Κίνα οφείλουν απλούστατα να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. «Αν όχι, δεν θα είναι δυνατό να επιτύχουμε τον στόχο των 2 βαθμών Κελσίου» πρόσθεσε, μιλώντας στην ολομέλεια της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

«Αν θέλουμε σοβαρά να καταλήξουμε σε συμφωνία, εδώ στην Κοπεγχάγη, πρέπει όλες οι χώρες να ανακοινώσουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών» συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας γνωστοποίησε πως τα Ηνωμένα Εθνη ζήτησαν από τους ηγέτες του πλανήτη να παραμείνουν όλη τη νύχτα στη διάσκεψη κορυφής λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις.

«Ο γενικός γρραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (Μπαν Κι-μουν) ζήτησε από τους μετέχοντες να μη φύγουν το βράδυ» δήλωσε ο κ. Δήμας στους δημοσιογράφους, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ 120 ηγέτες να επιστρέφουν στις χώρες τους με άδεια χέρια. Ολοι δήλωσαν ότι δεσμεύονται να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Εντάξει λοιπόν, ας το κάνουν» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή