Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την αποτραπείσα επίθεση

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009 11:52
UPD:13:45
A- A A+

Eντείνονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης και τη Βόρειας Αμερικής μετά την αποτραπείσα επίθεση της Παρασκευής, στην πτήση 253 από Αμστερνταμ για Ντιτρόιτ. Κατηγορίες για απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους απαγγέλθηκαν στον 23χρονο Νιγηριανό, γιο πρώην τραπεζίτη.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε βάρος του 23χρονου Νιγηριανού Ουμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, απαγγέλθηκαν ατηγορίες για απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους και εντός της ημέρας θα βρεθεί ενώπιον του δικαστή.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, ο Νιγηριανός –ο οποίος νοσηλεύεται με εκτεταμένα εγκαύματα σε νοσοκομείο του Μίσιγκαν- κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε δέσει πάνω στο σώμα του, εν πτήσει λίγο πριν την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ.

«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς του Νιγηριανού ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Στην Νιγηρία εν τω μεταξύ, ένας πρώην τραπεζίτης επιβεβαίωσε πως είναι ο πατέρας του κατηγορούμενου. Πρόκειται για τον Νιγηριανό πρώην τραπεζίτης Ουμάρου Μουτάλαμπ, ο οποίος μετέβη στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπου θα εξετασθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας. «Δέχθηκα κλήσεις από όλον τον κόσμο, σχετικά με το παιδί μου, το οποίο συνελήφθη για πιθανή απόπειρα να ανατινάξει ένα αεροσκάφος», δήλωσε ο ίδιος ο Μουτάλαμπ.

Νέα τεχνική και ΡΕΤΝ χρησιμοποίησε ο Νιγηριανός

Την ίδια ώρα η προκαταρτική έρευνα του FBI απέδειξε ότι η ύλη που περιείχε ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ΡΕΤΝ, γνωστή και ως πενθρίτης. Πρόκειται για ένα από τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησε ο Ρίτσαρντ Ρέιντ, γνωστός ως ο «βομβιστής των παπουτσιών» ο οποίος καταδικάστηκε για απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους που κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που επικαλείται στέλεχος της αστυνομίας, το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν ΡΕΤΝ, ή πενθρίτης, ένα εκρηκτικό ιδιαίτερα ευαίσθητο και ισχυρότατο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια της νιτρογλυκερίνης. Το εκρηκτικό βρισκόταν κλεισμένο σε πλαστική θήκη, ή κάλυμμα, που μπορεί να ήταν και ένα προφυλακτικό. Νωρίτερα, επικαλούμενο την ίδια πηγή, το CBS είχε τονίσει πως ο ύποπτος είχε χρησιμοποιήσει «σύριγγα για να εισάγει υγρό σε μία σκόνη, την οποία είχε κρύψει στο ύψος του άνω μέρους του μηρού του», «μία τεχνική που δεν έχει χρησιμοποιηθεί έως σήμερα». Για την ίδια τεχνική έκαναν λόγο και οι New York Τimes.

Επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal γράφει ότι κατά την ανάκρισή του ο Νιγηριανός υποστήριξε ότι προμηθεύτηκε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τις οδηγίες για τη λειτουργία του, από την οργάνωση της Αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο από την πλευρά του αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετέδωσε ότι ο 23χρονος έδρασε από μόνος του. Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ABC, πράκτορες του FBI δήλωσαν ότι ο ύποπτος παρέμεινε με ένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα της Υεμένης για ένα μήνα, όπου εκπαιδεύτηκε στη χρηση των εκρηκτικών.

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία νωρίς σήμερα το πρωί με τους συμβούλους ασφαλείας του, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται έπειτα από την αποτραπείσα τρομοκρατική επίθεση.

Ο Ομπάμα, ο οποίος περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη, είχε συνομιλία με τον Τζον Μπρέναν, σύμβουλό του για την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, και τον Ντένις Μακ Ντάναου, διευθυντή του γραφείου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε «για τα τελευταία στοιχεία για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις αερομεταφορές και τη διασφάλιση της ασφάλειας του αμερικανικού λαού», καθώς και για την πορεία των ερευνών. «Ο πρόεδρος πρόκειται να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση», τονίζεται στη σχετική ανακοινωση.

Λιγο νωρίτερα η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο ανακοίνωσε επισήμως ότι εφεξής οι διεθνείς πτήσεις προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

«Οι επιβάτες διεθνών πτήσεων που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ θα διαπιστώσουν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας. Τα μέτρα αυτά θα σχεδιασθούν για να είναι απρόβλεπτα, και οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αναμένουν πως θα βλέπουν παντού να υπάρχουν τα ίδια μέτρα», τόνισε η κ.Ναπολιτάνο. Παράλληλα ειδοποίησε τους επιβάτες «τόσο των εσωτερικών, όσο και των εξωτερικών πτήσεων να αναμένουν μεγαλύτερους χρόνους για το check in.

Τέλος, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να εκφράσει «την ευγνωμοσύνη της προς τους επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης 253, οι οποίοι, όπως είπε, «έδρασαν τάχιστα και ηρωϊκά σε ένα επεισόδιο που ενδέχεται να είχε τραγικά αποτελέσματα».

Τον ηρωϊσμό των επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους επάινεσε και ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής Βουλής, Μπένι Τόμσον: «Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι προς αυτούς τους ηρωϊκούς επιβάτες και το πλήρωμα, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον ύποπτο».

«Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για την υποτιθέμενη αυτή τρομοκρατική πράξη, είτε συνδέεται, είτε όχι με την Αλ Κάιντα, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ακροάσεων τον επόμενο μήνα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Μετά το επεισόδιο της Παρασκευής τα μέτρα ασφαλείας στα μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής ενισχύθηκαν, σύμφωνα και με σχετικό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Τα συμπληρωματικά μέτρα (ασφαλείας) εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλες τις πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για απροσδιόριστη χρονική περίοδο», ανέφεραν οι υπηρεσίες εθνικού συντονισμού κατά της τρομοκρατίας στην Ολλανδία, ανακοινώνοντας το αμερικανικό αίτημα προς τις αεροπορικές εταιρείες για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Εκτός από το ¶μστερνταμ, από το οποίο αναχώρησε το αεροσκάφος στο οποίο έγινε η αποτραπείσα τρομοκρατική ενέργεια, τα αεροδρόμια της Ρώμης, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, των Βρυξελλών και της Βιένης ανακοίνωσαν πολύ γρήγορα μία ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, έπειτα από την ανακοίνωση παρόμοιων μέτρων από τα μεγάλα αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής.

Στον Καναδά, ο υπουργός Μεταφορών Τζον Μπάιρντ δήλωσε πως εργάζεται «μαζί με τους αμερικανούς ομολόγους μου προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας». ¶μεσα μέτρα ελήφθησαν και οι εταιρείες ενημέρωσαν τους πελάτες τους για πιθανές καθυστερήσεις.

Στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ, τα μέτρα άρχισαν να ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου, από την απογείωση των πρώτων αεροσκαφών με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός από τους αυξημένους ελέγχους, οι επιβάτες υποχρεώθηκαν να καταγράψουν όλες τις χειραποσκευές -με εξαίρεση τις τσάντες χειρός των γυναικών- και να τοποθετήσουν σε διαφανή σακούλα κάθε αντικείμενο.

Την ίδια ώρα όλα τα ιταλικά αεροδρόμια ενίσχυσαν την ασφάλειά τους για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι έλεγχοι διπλασιάστηκαν στις Βρυξέλλες τουλάχιστον έως τις 30 Δεκεμβρίου, με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους αποσκευών.

Στο αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, τέθηκε σε λειτουργία ένας συμπληρωματικός έλεγχος πριν από την επιβίβαση.

Ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Μπλάνκο, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τέθηκαν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο Λονδίνο, η βρετανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων (BAA) ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανίζονται πριν από την προκαθορισμένη ώρα για τις διαδικασίες καταγραφής και να περιορίσουν τον αριθμό των χειραποσκευών, λόγω της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας.

Στη Βιέννη, οι αυστριακές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις πτήσεις με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιβάτες και οι αποσκευές θα ελέγχονται 100%, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ρούντολφ Γκόλια.

Εσφαλμένος συναγερμός σε πτήση της Lufthansa

Χθες εξάλλου αεροσκάφος της Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη – Ντιτρόιτ προσγειώθηκε εκτάκτως στην Ισλανδία όταν διαπιστώθηκε ότι μετέφερε αποσκευές ενός επιβάτη ο οποίος δεν είχε μπει στην πτήση.

Όπως έκανε γνωστό εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου Keflavik, που βρίσκεται κοντά στην ισλανδική πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, ομάδα πυροτεχνουργών έκανε έρευνα στο Airbus με τους επιβάτες να παραμένουν στις θέσεις τους και απομάκρυναν τις αποσκευές.

«Δε βρέθηκε τίποτε ύποπτο στις αποσκευές», δήλωσε ο Φρίντορ Έινταλ, εκπρόσωπος του αεροδρομίου Κέφλαβικ. «Φαίνεται ότι ο επιβάτης στον οποίο ανήκαν με κάποιο τρόπο έχασε την πτήση αφού έκανε check in».

«Οι αρχές των ΗΠΑ ενημερώθηκαν σχετικά. Επρόκειτο για μια ατυχή σύμπτωση», δήλωσε εκπρόσωπος της Lufthansa στη Γερμανία για την δίωρη καθυστέρηση λόγω της έκτακτης προσγείωσης στην Ισλανδία. Το αεροσκάφος συνέχισε την πτήση για το Ντιτρόιτ όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή