Ιράν: «Τα ξένα ΜΜΕ βρίσκονται πίσω από τις αναταραχές»

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009 13:29
UPD:17:36

A- A A+

Τα ξένα ΜΜΕ διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο με στόχο την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος, ισχυρίστηκαν οι Φρουροί της Επανάστασης, καταγγέλλοντας ότι συνεργάζονται με την αντιπολίτευση, δύο ημέρες αφότου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

Παράλληλα, προειδοποίησαν τους υποκινητές των πρόσφατων επεισοδίων ότι θα πληρώσουν σύντομα το τίμημα των πράξεών τους.

«Τα ξένα μέσα... έχουν στήσει έναν ψυχολογικό πόλεμο. Η προσπάθεια να ανατρέψουν το καθεστώς δεν θα οδηγήσει πουθενά... Οι υποκινητές των αναταραχών θα πληρώσουν σύντομα το τίμημα της αυθάδειάς τους... Η αντιπολίτευση, που έχει ενωθεί με τα ξένα μέσα, υποστηρίζεται από ξένους εχθρούς», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA.

Για ξένη υποκίνηση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις ως «ένα σενάριο γραμμένο από τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς(...)που ήταν οι μόνοι θεατές». http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1760115

Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης πραγματοποίησνα σήμερα πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας, ζητώντας την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης για την πρόκληση αναταραχών, όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ακούστηκαν συνθήματα όπως «Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τη ζωή μας για τον Ανώτατο Ηγτέτη μας (τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ)» ή «Οι διαδηλωτές ζητούν την τιμωρία όσων βρίσκονται πίσω από τις διαμαρτυρίες της Κυριακής που προσέβαλαν τη θρησκεία».

Η έκταση των φιλοκυβερνητικών διαδηλώσεων δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις κινήσεις των ξένων δημοσιογράφων.

«Συγγνώμη από το έθνος»

Από την πλευρά του, το κύριο φιλομεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν κάλεσε τους σκληροπυρηνικούς ηγέτες της χώρας να σεβαστούν το σύνταγμα και να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος.

«Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση είναι να σεβαστούν οι αρχές το νόμο και να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος», αναφέρει σε δήλωσή του το Μέτωπο Συμμετοχής του Ισλαμικού Ιράν, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Norroz.

Εξάλλου από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι οι ιρανικές αρχές κάλεσαν σήμερα το Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη. Το Φόρεϊν Όφις υπογράμμισε ότι ο πρεσβευτής θα απαντήσει «σθεναρά» σε οποιεσδήποτε επικρίσεις και θα επαναλάβει ότι το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή