Ιράν: «Συνελήφθη» η αδελφή της νομπελίστριας Σιρίν Εμπαντί

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009 12:11
A- A A+

Τη σύλληψη της αδελφής της Νουσίν Εμπαντί κατήγγειλε η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί, βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 2003, δηλώνοντας ότι πρόκειται για άσκηση πίεσης εναντίον της.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Rahesabz. net, η Εμπαντί αναφέρει:

«Η αδελφή μου δεν έχει καμία πολιτική δραστηριότητα... και η σύλληψή της αποτελεί απόπειρα άσκηση πίεσης για να τερματίσω τις πολιτικές μου δραστηριότητες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε νέες συλλήψεις μελών της αντιπολίτευσης και κυρίως πολλών δημοσιογράφων, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα. Πρόκειται για το μεταρρυθμιστή δημοσιογράφο Μασάλα Σαμσολβαεζίν, επικεφαλής της ένωσης Ιρανών δημοσιογράφων, που συνελήφθη στο σπίτι του σήμερα το πρωί από άνδρες με πολιτικά, για τον επίσης δημοσιογράφος Μορτέζα Σοζάιε, ο οποίος εργάζεται για την μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad και για την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μανσουρέχ Σοζάιε.

Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης τη σύλληψη, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, του δημοσιογράφου Μοχάμαντ Τζαβάντ Σαμπερί, που εργάζεται για την μεταρρυθμιστική ιστοσελίδα Ham-Mihan.

Χθες οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 15 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους τον δημοσιογράφο Εμανεντίν Μπαγί, καθώς και τον ηγέτη του μικρού φιλελεύθερου κινήματος LMLI Ιμπραΐμ Γιαζντί.

Σύμφωνα με την Rahesabz. net., δεν συνελήφθη η κόρη του ηγέτη της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Εζατολάχ Σαχαμπί, αντίθετα με την περί του αντιθέτου πληροφορία που δημοσιεύθηκε χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή