Ομπάμα: Απαράδεκτη αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 10:16
UPD:12:17
REUTERS

A- A A+

Για απαράδεκτη αποτυχία των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη δημόσια παρέμβασή του με αφορμή την αποτραπείσα επίθεση στην πτήση Αμστερνταμ - Ντιτρόιτ ανήμερα τα Χριστούγεννα.

«Yπήρξε αποτυχία του συστήματος, την οποία θεωρώ απολύτως απαράδεκτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βάση Πεζοναυτών, κοντά στον τόπο των διακοπών του στη Χαβάη, και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα σύνολο ανθρωπίνων λαθών στο σύστημά μας … τα οποία συνέβαλαν σε ένα έλλειμμα ασφάλειας που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό».

«Όταν η κυβέρνηση μας είχε πληροφορίες για ένα γνωστό εξτρεμιστή και οι πληροφορίες αυτές δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε για να αντιδράσουμε όπως έπρεπε, κι αυτός ο εξτρεμιστής που είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με τα επικίνδυνα εκρηκτικά θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους, τότε σημειώθηκαν συστηματικά λάθη, κάτι που το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο», υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε σχετικά με τις νέες πληροφορίες που δείχνουν μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην αλ Κάιντα και την απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα από τον 23χρονο Νιγηριανό. Η ίδια η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αποτραπείσα επίθεση στην πτήση Αμστερνταμ - Ντιτρόιτ.

«Δεν μπορώ να πως ότι γνωρίζουμε σίγουρα πως το δίκτυο της αλ Κάιντα σχεδίασε την επίθεση», δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ωστόσο όπως επεσήμανε, «ορισμένες νέες πληροφορίες δείχνουν πως υπάρχει σχέση».

Την ίδια ώρα, σύμβουλοι του Ομπάμα που βρίσκονται μαζί του στη Χαβάη ενημερώθηκαν ότι η κυβέρνηση διέθετε πριν την απόπειρα, πληροφορίες που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν, γεγονός που οδήγησε και στην έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.

Ορισμένες από τις πληροφορίες που διέθεταν οι αμερικανικές υπηρεσίες αφορούσαν τον δράστη, άλλες την αλ Κάιντα και άλλες την πιθανότητα επιθέσεων στη διάρκεια της περιόδου των εορτών. Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η αποτυχημένη απόπειρα των Χριστουγέννων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου τρομοκρατικών ενεργειών, διευκρίνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος.

Αντίποινα με νέους δυνητικούς στόχους στην Υεμένη;

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο δύο -μη κατονομασθείσες- πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Υεμένης καταρτίζουν από κοινού κατάλογο με δυνητικούς νέους στόχους στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τις πηγές του CNN, οι στόχοι εξετάζονται για την περίπτωση που ο πρόεδρος Ομπάμα διατάξει στρατιωτικό πλήγμα σε αντίποινα για την απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους της Delta. Βάσει των πληροφοριών του CNN, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών προσπαθούν να καθορίσουν ποιοι στόχοι σχετίζονται άμεσα με την απόπειρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή