Επιθέσεις σε στόχους της αλ Κάιντα στην Υεμένη προγραμματίζουν οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 11:03
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Υεμένη αναζητούν νέους στόχους για αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου, ως αντίποινα για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού αεροσκάφους τα Χριστούγεννα, μετέδωσε σήμερα το CNN.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται δύο ανώτατους αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι

«οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών μαζί με αυτές της Υεμένης έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στον καθορισμό των πιθανών στόχων της αλ Κάιντα στην Υεμένη».

¶λλη πηγή επισήμανε από την πλευρά της πως οι αρχές της Υεμένης δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το είδος της επιχείρησης που θα αναλάβουν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, στην Υεμένη υπάρχουν πολλά στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα και στο κάθε ένα από αυτά μπορούν να εκπαιδευτούν εκατό ως διακόσιοι μαχητές.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπου Μπακρ αλ Κίρμπι υπάρχουν υποψίες ότι εκατοντάδες μέλη της αλ Κάιντα δραστηριοποιούνται στην Υεμένη και σχεδιάζουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτήν εναντίον του αμερικανικού αεροσκάφους τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός μιλώντας στο BBC ζήτησε την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και πρόσθεσε πως η συνεργασία με τις δυτικές χώρες στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών πρέπει να βελτιωθεί.

Είπε ακόμα πως ο αριθμός των μελών της αλ Κάιντα στην Υεμένη κυμαίνεται από 200 ως 300 και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία με τις δυτικές χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση για την ανάπτυξη αντιτρομοκρατικών μονάδων. Έχουμε ανάγκη από στρατιωτικό εξοπλισμό, μέσα μεταφοράς, ειδικά ελικόπτερα», κατέληξε ο αλ Κίρμπι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή