Κίνητρα για απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 18:27
A- A A+

Η ΠΑΡΟΧΗ κινήτρων για την σταδιακή απόσυρση παλιών και ρυπογόνων οχημάτων που κυκλοφορούν σήμερα στους ελληνικούς δρόμους και η αντικατάστασή τους με οχήματα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας είναι μεταξύ των προτάσεων που θα εξετάσει η Μόνιμη Επιτροπή για τις «πράσινες μεταφορές» που δημιουργήθηκε, με απόφαση του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Στόχος της Επιτροπής, η οποία αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες στον τομέα του περιβάλλοντος, είναι η προώθηση και εφαρμογή δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος από τις μεταφορές στη χώρα μας, μέσα από καινοτόμες ιδέες και δοκιμασμένες λύσεις από αντίστοιχες εφαρμογές στην Ευρώπη.

Το έργο της επιτροπής κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: στον πρώτο άξονα περιλαμβάνονται η μελέτη για την προώθηση των υβριδικών ταξί και των υβριδικών λεωφορείων, η διάδοση οικολογικών εφαρμογών και η κατασκευή ποδηλατόδρομων.

Ο δεύτερος άξονας έχει σχέση με την «Ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων», τόσο του υπουργείου Μεταφορών όσο και των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από αυτό, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών τους.

Ο τρίτος άξονας θα αφορά την προώθηση δράσεων για τη σωστή ενημέρωση του πολίτη σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και τις μεταφορές, τη δημιουργία ημερίδων, την προώθηση ενημερωτικών διαφημιστικών σποτ, την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών δράσεων στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής κ.ά.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, μεταλλουργός μηχανικός, πρώην πρόεδρος της Τραμ ΑΕ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογόνου.

Διαβούλευση στον ΟΑΣΑ

Παράλληλα το πρόβλημα του κυκλοφοριακού της πρωτεύουσας καλούνται να λύσουν οι αρμόδιοι φορείς που έχουν προσκληθεί για σήμερα από τον ΟΑΣΑ σε δημόσιο διάλογο, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους τόσο για τον τρόπο απομάκρυνσης των ΙΧ από το κέντρο της Πρωτεύουσας, όσο και για την ενίσχυση της λειτουργίας των αστικών λεωφορείων.

Την έναρξη των εργασιών της δημόσιας διαβούλευσης του ΟΑΣΑ για την κατάρτιση του «Γενικού Σχεδίου Μεταφορών της Αττικής» θα κάνει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σκοπός της σύνταξης του Γενικού Σχεδίου Μεταφορών της Αττικής, είναι η δημιουργία ενός ορθολογικού, ενιαίου και ευρέως αποδεκτού σχεδίου ανάπτυξης των Δημόσιων Μεταφορικών Συστημάτων της Αττικής για την ερχόμενη 15ετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΑ τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται ότι το 75 με 95% των βασικών αρτηριών της Αθήνας θα λειτουργούν σε συνθήκες κορεσμού.

Το δίκτυο σηματοδότησης είναι πολύ πυκνό, ενώ δεν λειτουργούν συστήματα παροχής προτεραιότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, το δίκτυο των λεωφορειολωρίδων μπορεί να επεκταθεί, δεδομένου ότι η Αθήνα παρουσιάζεται να υστερεί σε ποσοστό τουλάχιστον 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα περιληφθούν στο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής, που θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2008.

Φ.Ζ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή