«Πλήρης προσαρμογή - πλήρης ένταξη»

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 18:42
UPD:22:31

A- A A+

Την αρχή «πλήρης προσαρμογή - πλήρης ένταξη» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του στην ¶γκυρα, υπογραμμίζοντας πως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εντάσσονται τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως είπε, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ και συμπλήρωσε πως η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι πρέπει να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στο νησί και θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει επανένωση της νήσου προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου. Το πλαίσιο, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, οριοθετείται από το διεθνές δίκαιο, από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τις αρχές της ΕΕ, αλλά και από τη συμφωνία που έγινε στις 8 Ιουλίου 2006.

Ακόμη σημείωσε πως «κεντρικός στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες».

Ως προς το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε πως «πράγματι υπάρχει το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και βεβαίως τα εργαλεία είναι τα απολύτως δεδομένα και αυτονόητα που εφαρμόζονται στις διακρατικές υποθέσεις, δηλαδή το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμφωνίες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις των δύο χωρών μέσα στο 2008».

Επίσης, ανέφερε ότι και για το Κυπριακό το 2008 θα έχει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, τις οποίες θα πρέπει να παροτρύνουν οι μητέρες-πατρίδες και οι εγγυήτριες χώρες. Σημείωσε δε πως το πνεύμα του Σχεδίου Ανάν θα μπορούσε να διατηρηθεί.

Για το Πατριαρχείο και τη θεολογική Σχολή, ο Ερντογάν είπε πως «είναι δεδομένη η θετική μας στάση απέναντι στο Πατριαρχείο. Η οικουμενικότητα είναι εσωτερικό ζήτημα του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας». Αναφερόμενος στη Θεολογική σχολή, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η ¶γκυρα μελετά την υπόθεση και θα ακολουθήσει η σχετική απόφασή της.

Και οι δύο πρωθυπουργοί, είπε ο κ. Ερντογάν, θεωρούμε ότι η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης. «Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει μια περίοδος συνεργασίας και αλληλεγγύης των δύο πλευρών του Αιγαίου. Μια περίπτωση που οι χώρες αποτελούν απειλή η μία για την άλλη δεν μπορεί να βοηθήσει στην παγκόσμια ειρήνη. Δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στον κόσμο, όποια προσπάθεια δεν έχει στόχο την ειρήνη», είπε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες με μεγαλύτερη ταχύτητα στους τομείς όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να μειωθεί η απόσταση στους τομείς όπου υπάρχουν προβλήματα.

Τόνισε ακόμη ότι οι μειονότητες αποτελούν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων που «αντιμετωπίζουν οι μειονοτητές μας». Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών με ταχύρυθμα βήματα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά. «Τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δυτική Θράκη, όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, όσο θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνέχιση των διερευνητικών επαφών, πράγμα που υπογράμμισε και ο κ. Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής έφτασε στην Τουρκία το μεσημέρι πραγματοποιώντας τριήμερη επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα μετά από 48 χρόνια.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη το επίσημο δείπνο που παραθέτει στον κ. Καραμανλή ο κ. Ερντογάν.

Την Πέμπτη ο κ. Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ και με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Την Παρασκευή, θα συμμετάσχει από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του σε τουρκο-ελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/23/1466460.htm , ενώ ακολούθως θα επισκεφθεί την Μεγάλη του Γένους Σχολή και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ομογένειας.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή