Βελιγράδι - Επεισόδια στην αμερικανική και την τουρκική πρεσβεία

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2008 20:31
UPD:20:45
A- A A+

Σέρβοι διαδηλωτές που μετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο κέντρο του Βελιγραδίου, επιχείρησαν σήμερα να εισβάλουν στο κτίριο όπου στεγάζεται η αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στον περίβολο του κτιρίου καταχειροκροτούμενοι από τους άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν απ έξω, έβαλαν φωτιά στα παράθυρα του κτιρίου, κατέστρεψαν τις πόρτες, προκαλώντας και άλλες υλικές ζημιές, ενώ η αστυνομία ήταν απούσα.

Η πρεσβεία έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες άρτυρες, πυκνοί καπνοί συνεχίζουν να βγαίνουν από το κτίριο. Στο σημείο έσπευσαν λίγο αργότερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε από τις σερβικές αρχές να εγγυηθούν για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ, δήλωσε ότι διαδηλωτές εισέβαλαν σε τμήμα του κτιρίου της πρεσβείας, εκεί όπου στεγάζεται το προξενικό τμήμα, όπως διευκρίνισε. Όπως είπε, το επεισόδιο σημειωθηκε μετά το κλείσιμο του προξενικού γραφείου και έτσι δεν βρίσκονταν υπάλληλοι μέσα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από την τουρκική πρεσβεία.

Περίπου 200.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, στην πλατεία μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, διαδηλώνοντας κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Κρατώντας σερβικές σημαίες, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Καρδιά της Σερβίας το Κόσοβο, «το Κόσοβο είναι Σερβία» και «δεν παραδίδουμε το Κόσοβο», ενώ ορισμένοι φώναξαν και υβριστικά συνθήματα κατά των Αλβανών.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην ομιλία του διεμήνυσε ότι «όσο υπάρχει ζωή στη Σερβία, το Κόσοβο θα είναι Σερβία». Στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλησε και ο εθνικιστής ηγέτης, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος προειδοποίησε: Μην παίζετε με την υπομονή του σερβικού λαού. Μη μας προκαλείτε. Θα κατεβούμε στο Κόσοβο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή