Φαίνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οπως και το 1991 με την αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας, έτσι και σήμερα, ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Μ. Βρετανία επιμένουν ότι η απόσχιση είναι η λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, άλλες χώρες-μέλη υποστηρίζουν ότι η ανεξαρτητοποίηση είναι το ίδιο το πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του Ρουμάνου ευρωβουλευτή και πρώην υπουργού Αμυνας Σορίν Φρουνζαβέρντε: "Η Ρουμανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Πρώτα πρώτα η αναγνώριση θα προκαλέσει προβλήματα, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά επίσης στην κεντρική Ευρώπη και στην περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον δεν είναι σαφές, εάν η ανακήρυξη ανεξαρτησίας συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν μπορεί να το πιστοποιήσει αυτό με κατηγορηματικό τρόπο, ούτε καν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών".
Την έντονη αντίθεσή του στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου εκφράζει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς, Φράνσις Βουρτς: "Νομίζω ότι είναι ανεύθυνη η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρώτον, δεν μπορούμε να παίζουμε με το διεθνές δίκαιο. Δεύτερον, με αυτή τη συμπεριφορά χάνουμε την επιρροή μας στα Βαλκάνια ενισχύοντας τον εθνικισμό και επιβαρύνοντας τις σχέσεις μας με τη Σερβία. Δεν μπορείς να σταθεροποιήσεις τα Βαλκάνια, χωρίς τη Σερβία."
"Είναι δύσκολο να έχεις τη μαγική συνταγή για τα Βαλκάνια, όταν είσαι μακριά από τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια έχουν μία περίπλοκη ιστορία, αυτό το ξέρουμε πολύ καλά και στην Ελλάδα και στη Ρουμανία", αναφέρει ο κ. Φρουνζαβέρντε. Πιστεύει δηλαδή, ότι η διεθνής αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου εγκυμονεί κινδύνους για μία χώρα σαν την Ελλάδα ή τη Ρουμανία; "Είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς το Κόσοβο με τη Ρουμανία ή με την Ελλάδα. Είμαστε μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, έχουμε αναπτύξει τις διεθνείς σχέσεις μας. Δυστυχώς οι Σέρβοι δεν είχαν κάνει κάτι τέτοιο. Ηταν πολύ απομονωμένοι και αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους για όσα έγιναν στο Κοσσυφοπέδιο..."
Πώς εξηγείται όμως το γεγονός ότι αν και πέντε χώρες της Ε.Ε. εκφράζουν από επιφυλάξεις έως αντιρρήσεις, και οι «27» συμφώνησαν να στείλουν αστυνομικούς, δικαστικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους για να σταθεροποιήσουν το Κοσσυφοπέδιο μετά την απόσχισή του. Πώς είναι δυνατόν να αμφισβητούν την απόσχιση καθαυτή;
DEUTSCHE WELLE