Ενταση στις σχέσεις Γκαμπόν - Γαλλίας

Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 09:12
A- A A+

Την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης της Γκαμπόν, η οποία απείλησε με διπλωματικά αντίποινα, προκάλεσε ρεπορτάζ του γαλλικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού France 2 σχετικά με την ακίνητη περιουσία του προέδρου Όμαρ Μπόνγκο Οντίμπα στη Γαλλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή στη Λιμπρβίλ κι εξέφρασε την «κατάπληξη» της κυβέρνησης της χώρας για το ρεπορτάζ που αφορούσε την περιουσία του 72χρονου προέδρου.

«Η Γκαμπόν επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αντιδράσει έναντι της εξελισσόμενης λυσσαλέας επίθεσης των ΜΜΕ... όπως ορίζει η αρχή της αμοιβαιότητας», αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, στο οποίο προστίθεται ότι «επανεξετάζονται οι διμερείς σχέσεις» Γκαμπόν-Γαλλίας.

Το δεύτερο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης παρουσίασε λεπτομερές ρεπορτάζ για τα ακίνητα που ανήκουν στον Μπόνγκο στο Παρίσι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, περιλαμβάνουν 33 σπίτια και διαμερίσματα. Μόνο μια έπαυλη έχει αξία 18 εκατ. ευρώ.

Ο Μπόνγκο είναι πρόεδρος της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Δυτικής Αφρικής επί 40 χρόνια. Είχε καλές σχέσεις με όλους τους Γάλλους προέδρους από την εποχή του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ· η Γκαμπόν, που φιλοξενεί μια σημαντική Γαλλική στρατιωτική βάση, είχε διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο αδιαφανές, περίπλοκο πλέγμα των σχέσεων του Παρισιού με τις πρώην αποικίες της στην Αφρική.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται κρίση στις διμερείς σχέσεις που προκλήθηκε μετά την απέλαση δυο φοιτητών από την Γκαμπόν από μέρους των αρχών της Γαλλίας. Η κυβέρνηση της Γκαμπόν αντέδρασε προειδοποιώντας ότι οι 10.000 Γάλλοι που ζουν στη χώρα θα αντιμετωπίσουν πολλοί αυστηρότερη εφαρμογή όσον αφορά την έκδοση αδειών παραμονής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γκαμπόν η «επιθετική εκστρατεία» των γαλλικών ΜΜΕ πλήττει τις καλές διμερείς σχέσεις και τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών. Ανακοινωθέν του υπουργείου τονίζει ότι η Γκαμπόν «πάντοτε υπήρξε αξιόπιστη σύμμαχος της Γαλλίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή