Κροατία: Υπογραφές για δημοψήφισμα αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 10:41
A- A A+

Περίπου 15.000 Κροάτες υπέγραψαν το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της σχετική εκστρατείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Δημοψηφίσματος.

«Η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη γι' αυτή την αρχή, ιδιαίτερα επειδή η συλλογή των υπογραφών έγινε μόλις στο ήμισυ των προδιαγεγραμμένων περιοχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ. Αλεξάνταρ Χατζιβέλκος.

Στόχος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το ΝΑΤΟ είναι να συγκεντρώσει το 10% των υπογραφών του συνόλου του εκλογικού σώματος προκειμένου να αναγκάσει το κοινοβούλιο να προκηρύξει δημοψήφισμα, βάσει του Συντάγματος, για τη συμμετοχή ή μη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Ίβο Σάναντερ, δήλωσε πρόσφατα ότι σε περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αν και η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως απαιτείται δημοψήφισμα, θα ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον Κροάτη πρωθυπουργό, η στήριξη των πολιτών στο ΝΑΤΟ, που βάσει πρόσφατων δημοσκοπήσεων φτάνει στο 70%, αυξάνει συνεχώς.

Τα μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το ΝΑΤΟ δήλωσαν πως δεν είναι υπέρ ή κατά της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία, αλλά με την κίνηση αυτή θέλουν να δώσουν το δικαίωμα στους πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή