Κόσμος
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 10:41

Κροατία: Υπογραφές για δημοψήφισμα αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Περίπου 15.000 Κροάτες υπέγραψαν το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της σχετική εκστρατείας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Δημοψηφίσματος.

«Η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη γι' αυτή την αρχή, ιδιαίτερα επειδή η συλλογή των υπογραφών έγινε μόλις στο ήμισυ των προδιαγεγραμμένων περιοχών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ. Αλεξάνταρ Χατζιβέλκος.

Στόχος της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το ΝΑΤΟ είναι να συγκεντρώσει το 10% των υπογραφών του συνόλου του εκλογικού σώματος προκειμένου να αναγκάσει το κοινοβούλιο να προκηρύξει δημοψήφισμα, βάσει του Συντάγματος, για τη συμμετοχή ή μη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, κ. Ίβο Σάναντερ, δήλωσε πρόσφατα ότι σε περίπτωση που υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, αν και η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως απαιτείται δημοψήφισμα, θα ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τον Κροάτη πρωθυπουργό, η στήριξη των πολιτών στο ΝΑΤΟ, που βάσει πρόσφατων δημοσκοπήσεων φτάνει στο 70%, αυξάνει συνεχώς.

Τα μέλη της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το ΝΑΤΟ δήλωσαν πως δεν είναι υπέρ ή κατά της ένταξης της χώρας στη Συμμαχία, αλλά με την κίνηση αυτή θέλουν να δώσουν το δικαίωμα στους πολίτες να εκφράσουν ελεύθερα την άποψή τους.