ΝΑΤΟ: Υπέρ της ένταξης Γεωργίας-Ουκρανίας ο Αμερικανός πρόεδρος

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 09:20
A- A A+

Αναταράξεις αναμένονται στη διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει σήμερα το βράδυ στο Βουκουρέστι, καθώς Γερμανία και Γαλλία διαφωνούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην απόδοση στην Ουκρανία και τη Γεωργία του καθεστώτος της υποψήφιας πρός ένταξη χώρας στη Συμμαχία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε σήμερα από το Βουκουρέστι τους Ευρωπαίους συμμάχους να ανοίξουν τον δρόμο ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και τη Γεωργία.

«Η θέση της χώρας μου είναι ξεκάθαρη-το ΝΑΤΟ πρέπει να καλοσωρίσει τη Γεωργία και την Ουκρανία στο Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τουλάχιστον 10 χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία θεωρούν πρόωρο το άνοιγμα της Συμμαχίας προς το Κίεβο και την Τιφλίδα, εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για τις δύο αυτές πρωην σοβιετικές δημοκρατίες να μετάσχουν στο Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη στη Συμμαχία. «Η Γερμανία δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στην ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο Σχέδιο Δράσης ,αλλά εκτιμά ότι οι συνθήκες στις δύο χώρες δεν είναι προς το παρόν ώριμες» ,αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει μάλιστα από τις 10 Μαρτίου δημοσίως τις επιφυλάξεις της, ενώ χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι δεν συμφωνεί με την αμερικανική θέση.

Το θέμα της Ουκρανίας και της Γεωργίας θα συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, στο συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή