Π. Παυλόπουλος: «Κλειδί» η Διοικητική Μεταρρύθμιση

Στόχος μία ευέλικτη, αντιγραφειοκρατική και λειτουργική δημόσια διοίκηση
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 16:56
A- A A+

«Κλειδί» χαρακτήρισε τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013.

Όπως είπε, επιδίωξη του υπουργείου είναι η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και συγκεκριμένα η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΔΕΔΥ, αλλά και η συνεργασία άλλων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά στο Eιδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» έκανε και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Όπως είπε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, συνολικού ύψους προϋπολογισμού 631 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να εφαρμόσει οριζόντιες πολιτικές, αλλά και εξειδικευμένες δράσεις σε τομείς που χρόνια παρουσιάζουν διοικητικές αρρυθμίες και προβλήματα και να δημιουργήσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αντιγραφειοκρατική και λειτουργική.

«Οι στόχοι του Προγράμματος είναι φιλόδοξοι, είναι όμως στόχοι, όπως και όλες οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει και εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, κεντρικής επιλογής, πρώτης προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Αντώναρος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, τη διοικητική μεταρρύθμιση και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να πετύχει. Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε, μέσα σε λίγους μήνες, βρίσκονται στη φάση της ένταξης και έχει προχωρήσει η ένταξη 21 συνολικά έργων, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, με προτεραιότητα στους τομείς της Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και της απλούστευσης των διαδικασιών, όπου προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Δέκα από τα έργα αυτά βρίσκονται ήδη στη φάση της προκήρυξης.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε μερικά εξ αυτών όπως είναι η μελέτη και εφαρμογή ανασχεδιασμού διαδικασιών για τη μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων και του διοικητικού κόστους, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση του διοικητικού και οργανωτικού περιβάλλοντος και τη θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς, η εφαρμογή καλής νομοθέτησης και ενίσχυσης της επιτελικής λειτουργίας της Διοίκησης κ.α..

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο ακριβώς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Διοικητική Μεταρρύθμιση», δεν επεμβαίνει στην ουσία της πολιτικής των άλλων υπουργείων, η οποία –όπως είπε- παραμένει στη δική τους αναφαίρετη αρμοδιότητα και ευθύνη. Απλώς, είπε ο κ. Αντώναρος, ερχεται να συμπληρώσει τις προσπάθειες που γίνονται μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της αναδιοργάνωσης δομών και μηχανισμών, προσπάθειες που όπως σημείωσε, και σε ορθολογισμό δαπανών, θα οδηγήσουν στο δημόσιο τομέα και θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις, τις επαφές του Έλληνα πολίτη με το Δημόσιο.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, οι κυριότερες παρεμβάσεις - μέτρα, που προβλέπονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι:

- Αναμόρφωση - απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου και ταχεία ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.

- Κωδικοποίηση της νομοθεσίας ανά πεδίο πολιτικής.

- Μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις (στόχος η μείωση έως 25% έως το 2013).

- Οργανωτικός και λειτουργικός ανασχεδιασμός για την ενδυνάμωση του σχεδιασμού και της εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών.

- Ενιαίες υπηρεσίες μιας στάσης (one-stop-shop) για πληροφόρηση και εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων με δυνατότητα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

- Ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διακυβέρνησης στη διοικητική δράση.

- Καλύτερη αξιοποίηση και αξιοκρατική ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης και μέσω νέου συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους δημόσιους υπαλλήλους.

- Ανάδειξη της περιφερειακής διάστασης, με έμφαση στο νησιωτικό χώρο.

- Εμφαση στην ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών παράλληλα με τις θεσμικές αλλαγές.

- Ενσωμάτωση των πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη και των Ελεγκτικών Σωμάτων καθώς και των αποτελεσμάτων κοινωνικής διαβούλευσης στον ανασχεδιασμό του ρυθμιστικού πλαισίου.

- Εισαγωγή των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση, ως κρίσιμου εργαλείου για την υποστήριξη των διοικητικών και οργανωτικών αλλαγών.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή