Υπό την απειλή επεισοδίων η λαμπαδηδρομία στο Παρίσι

Καταδικάζει το Πεκίνο τα έκτροπα στο Λονδίνο
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2008 11:28
UPD:14:06
A- A A+

Υπό την απειλή δυναμικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από πολέμιους της κινεζικής πολιτικής στο Θιβέτ και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεξάγεται σήμερα η λαμπαδηδρομία στο Παρίσι. Εκατοντάδες αστυνομικοί αναμένεται να αναπτυχθούν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας προκειμένου να προστατέψουν την Ολυμπιακή Φλόγα από ενδεχόμενες ενέργειες ακτιβιστών, μετά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας στη βρετανική πρωτεύουσα, έγιναν 37 συλλήψεις καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να αρπάξουν τη δάδα και να διακόψουν τη λαμπαδηδρομία, ενώ ένας εξ αυτών προσπάθησε να σβήσει τη φλόγα με πυροσβεστήρα. Χιλιάδες διαδηλωτές με θιβετιανές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στην Κίνα» και τελικά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν ακόμα να μεταφέρουν τη δάδα μέσα σε λεωφορείο προκειμένου να την προστατέψουν.

Πεκίνο: «Ιταμές φαυλότητες»

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης καυτηρίασαν τις «ιταμές φαυλότητες» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- των διαδηλωτών στο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών του Πεκίνου καταδίκασε έντονα τα επεισόδια, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Όσον αφορά τις ιταμές φαυλότητες από τους "Θιβετιανούς οπαδούς της απόσχισης" που προσπάθησαν να σβήσουν τη φλόγα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους», συνεχίζει το πρακτορείο.

«Η φλόγα αντιπροσωπεύει τα υψηλότερα Ολυμπιακά ιδεώδη της ειρήνης, της φιλίας και της αρμονίας και η απόφαση της Κίνας να τη στείλει σε μία παγκόσμια λαμπαδηδρομία αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να οικοδομήσουν μαζύ ένα αρμονικότερο, καλύτερο αύριο», τονίζει το κινεζικό πρακτορείο ειδήωσεν Νέα Κίνα.

Ανήσυχος και ο Ζακ Ρογκ

Σήμερα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τα επεισόδια στο Λονδίνο. «Είμαι βαθιά ανήσυχος για την διεθνή κατάσταση και για ό,τι συνέβη στο Θιβέτ», είπε ο κ. Ρογκ κατά την ομιλία του στη συνάντηση της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο Πεκίνο και πρόσθεσε:

«Η λαμπαδηδρομία έγινε στόχος. Η ΔΟΕ έχει εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της και κάνει έκκληση για ταχεία, ειρηνική επίλυση στο πρόβλημα του Θιβέτ».

Η ολυμπιακή φλόγα έφτασε στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού στις 00:45 ώρα Ελλάδος, για τη λαμπαδηδρομία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Υπό το φόβο ενδεχόμενων ενεργειών όπως αυτών στο Λονδίνο, οι 80 λαμπαδηδρόμοι θα προστατεύονται κατά μήκος της διαδρομής των 28 χλμ, από αστυνομικό κλοιό 65 μοτοσυκλετών και 200 αστυνομικών με ρόλερς, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι ειδικές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης.

Περισσότερα για τη λαμπαδηδρομία στο Παρίσι από το BBC στο link: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7333955.stm βλ. ακόμα http://news.sky.com/skynews/article/0,,30200-1311970,00.html

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή