Πολιτική αντιπαράθεση για την πώληση του ΟΤΕ

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2008 15:30
UPD:17:20
A- A A+

ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπαράθεση ξέσπασε για την πώληση του ΟΤΕ, με την κυβέρνηση να απαντά άμεσα στις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί επιστροφής του Οργανισμού υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όταν επανέλθει το Κίνημα στην εξουσία, ανεξαρτήτως συμφωνίας με τη Deutsche Telekom.

Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να ανατρέψει την προωθούμενη συμφωνία με την Deutsche Telekom και να «κατοχυρώσει ξανά το δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ» εξέφρασε με δηλώσεις της η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του κόμματος Λούκα Κατσέλη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/05/1507705.htm , υπογραμμίζοντας ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν έγινε εκχώρηση του δημόσιου ελέγχου, αλλά μετοχοποίηση, ενώ, όπως σημείωσε, ο δημόσιος έλεγχος είχε κατοχυρωθεί με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον οργανισμό επρεπε πάντα το ελληνικό δημόσιο να έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις και δυστυχώς αυτό το πάνω χέρι το χάνει με αυτή τη συμφωνία-σκάνδαλο που υπογράφει η κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πίσω και το 66% του ΟΤΕ που πούλησε;» ρώτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/05/1507721.htm . Όσο για το αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει, μέχρι το 2013, στην πώληση κι άλλων μετοχών του ΟΤΕ και να κρατήσει μόνο το 5%, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.

«Το μάνατζμεντ πρέπει να το έχει κάποιος που να διοικεί τον οργανισμό με τα δικά τεχνοοικονομικά κριτήρια και με κοινωνική ευαισθησία που απαιτείται», υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/05/1507692.htm .

«Εμείς -πρόσθεσε- και στο πρόγραμμά μας και πάντα πιστεύαμε ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει σωστό μάνατζμεντ, διότι παρεμβαίνουν διάφορες λογικές παλαιοκομματικές, φαύλες, εξυπηρέτησης κομματικής πελατείας και χαλάμε και τα προγράμματα εξυγίανσης και όλη την διαδικασία που μπορεί να έχει ξεκινήσει».

Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη

Kρίσιμη για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ χαρακτήρισε την τρέχουσα εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών, ενώ εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι μια ισορροπημένη συμφωνία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/05/1507794.htm .

Αλ. Αλαβάνος για ΟΤΕ: «Κωμικοτραγική ιστορία»

«Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη στιγμή αυτή την κωμικοτραγική ιστορία. Είναι κωμική για την ίδια την κυβέρνηση, η οποία πουλάει τον ΟΤΕ σε ένα κλάσμα του αντίτιμου που δόθηκε για να αγοράσει η COSMOTE τα υποκαταστήματα της εταιρείας Γερμανός».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/05/1507740.htm απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της πώλησης του ΟΤΕ.

MIG: Εντός των δύο επόμενων εβδομάδων η πώληση

Εντός των επομένων δύο εβδομάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταξύ της Marfin Investment Group και της Deutsche Telekom AG για την πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, όπως γνωστοποίησε σήμερα η MIG.

Δημοσίευμα της Λα Ρεπούμπλικα

«Η Deutsche Telekom βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην απόκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ, του πρώην ελληνικού μονοπωλίου των τηλεπικοινωνιών», αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Η εφημερίδα,η οποία ασχολείται με το θέμα στις οικονομικές της σελίδες, προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε να παραχωρήσει το κρίσιμο 3% του ΟΤΕ από το Δημόσιο στους Γερμανούς, που θα έχουν και το δικαίωμα να ορίζουν τον διευθύνοντα σύμβουλο».

Η «Λα Ρεπούπλικα» υπενθυμίζει ότι «ο κολοσσός της Φρανκφούρτης είχε εξασφαλίσει, σε γενικές γραμμές, την συγκατάθεση της Αθήνας, για την απόκτηση του 20% των μετοχών του ΟΤΕ, από τον ελληνικό επενδυτικό όμιλο Marfin. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση, συζητά και το ενδεχόμενο να μεταβιβάσει, στο μέλλον, στην Deutsche Telekom, επιπλέον μετοχές που ελέγχονται, σήμερα, από το Δημόσιο».

Η ιταλική εφημερίδα, προσθέτει, επίσης,ό τι «όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μεταξύ των δεσμευτικών μέτρων που περιέχονται στην συμφωνία,είναι το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να ορίζει τον πρόεδρο και να λέει "όχι", μέχρι και τρεις φορές, στα ονόματα που θα προτείνουν οι γερμανοί, για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου».

Η "Λα Ρεπούμπλικα " καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «όσο το ελληνικό δημόσιο θα διατηρεί στον ΟΤΕ ποσοστό που θα φτάνει τουλάχιστον το 5%, η Αθήνα θα έχει δικαίωμα να ασκεί βέτο σε όλα τα θέματα τα οποία η κυβέρνηση θα κρίνει ζωτικής σημασίας».

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας

Δικαίωμα βέτο σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα του ΟΤΕ, το οποίο θα ισχύει ακόμα και αν το ποσοστό του Δημοσίου στο μ/κ του Οργανισμού πέσει στο 5%, θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τη συμφωνία με την Deutsche Telekom που οριστικοποιείται εντός των ημερών http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/05/05/1507610.htm .

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ενώ η δημοσιοποίηση λεπτομερειών της συμφωνίας με τη DT, δείχνει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί στο βασικό μέρος τους. Ο υπουργός υπερασπίστηκε το εγχείρημα της στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ, παρά τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις επί της διαδικασίας, από την αντιπολίτευση και του εργαζόμενους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή