Σχ/ν για τη διοικητική εξέλιξη των αορίστου χρόνου στο Δημόσιο

Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 15:11
A- A A+

Σχέδιο νόμου με το οποίο οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι στο χώρο του στενού δημόσιου τομέα θα μπορούν να εξελίσσονται στην διοικητική ιεραρχία, φέρνει εντός των προσεχών εβδομάδων στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως διευκρίνισε, αφού οριστικοποιηθεί σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στα τέλη Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για θέματα του ΥΠΕΣ, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και τις μετατροπές που έγιναν με το προεδρικό διάταγμα 164/2004, δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι υπηρετούν στο στενό δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού και αορίστου χρόνου. Είναι άνθρωποι, είπε, με πολύ υψηλά προσόντα, οι οποίοι, όπως είναι σήμερα το σύστημα, δεν μπορούν να προσφέρουν, καθώς δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν βαθμούς ιεραρχίας και να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι με βάση την ερμηνεία του Συντάγματος μπορούν να προαχθούν οι κλασικοί δημόσιοι υπάλληλοι, γι' αυτό και η ΝΔ έχει προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103. Η ρύθμιση αυτή, σημείωσε, πρέπει να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι υπάλληλοι, κάτι που όπως επεσήμανε, αποτελεί αίτημα και της ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός τόνισε πως ανεξάρτητα από την πορεία της αναθεώρησης, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί και κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς, που μετέχουν στην αναθεώρηση, να συμπράξουν, ώστε να υπάρχει -όπως ανέφερε- και συνταγματικό υπόβαθρο.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, οι αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι, θα φθάνουν μέχρι και το βαθμό του διευθυντή.

Ετοιμος μέχρι το τέλος του έτους ο Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο ολοκλήρωσε η αρμόδια επιτροπή. Όπως είπε, μετά από διαβουλεύσεις που θα συνεχιστούν, ο κώδικας θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2008.

Αφού υπενθύμισε ότι στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, προωθήθηκαν ο κώδικας ιθαγένειας, ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων, ο κώδικας δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων και ο δημοτικός κώδικας, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για πλήρη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά και τις δομές και το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το τοπίο στη δημόσια διοίκηση αλλάζει και βελτιώνεται η κατάσταση.

Αυτά που έχουν γίνει, κατέληξε, δρομολογούν εξελίξεις με βάση τις οποίες, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση, αλλά και ποιος είναι υπουργός Εσωτερικών, η πορεία της δημόσιας διοίκησης θα γίνει ελπιδοφόρα για το μέλλον.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή