Γ. Παπανδρέου: Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 14:16
UPD:17:48
A- A A+

Ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, θα απευθύνει εντός της ημέρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στην επιστολή του, εν όψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία, ο κ. Παπανδρέου θα αναφέρεται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και στο πως προσεγγίζει τα ευρωπαϊκά θέματα η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας είναι πρόεδρος.

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Γάλλο Πρόεδρο:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θέλω να εκφράσω τις ευχές μου για τη σημερινή επίσημη επίσκεψή σας και να σας καλωσορίσω στην πατρίδα μας.

Εύχομαι, ειλικρινά, η παρουσία σας στη χώρα μας να αποβεί επιτυχής και προς όφελος της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων και της φιλίας των κρατών και των δύο λαών μας.

Γνωρίζετε, είμαι βέβαιος, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν αναπτύξει, στη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή τους, στέρεους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και έχουν συνεργασθεί στενά και παραγωγικά, στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και των ευρωπαϊκών θεσμών για τη διασφάλιση των θεμελιωδών αρχών της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης, του κράτους δικαίου και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δύο λαοί μας διατηρούν ισχυρή τη μνήμη των σχέσεων που εμπεδώθηκαν μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Προέδρου De Gaulle, του Προέδρου Giscard d` Estaing, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Προέδρου Francois Mitterand, του Κώστα Σημίτη και του Πρόεδρου J.Chirac και του Πρωθυπουργού L. Jospin.

Σχέσεις πολιτικές και προσωπικές, που συνέβαλαν καθοριστικά στην εμπέδωση μιας στρατηγικής διμερούς σχέσης και στη βοήθεια από την πλευρά της Γαλλίας για την υπέρβαση κρίσιμων προβλημάτων σε περιόδους καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μέλλον της Ελλάδας. Όπως κανείς δεν ξεχνά την αμέριστη φιλοξενία, που προσέφερε η χώρα σας, σε χιλιάδες Έλληνες δημοκράτες κατά την τραυματική περίοδο της δικτατορίας, επιβεβαιώνοντας στην πράξη, για μια ακόμη φορά, τη δημοκρατική ευαισθησία και τις ανθρωπιστικές αρχές του γαλλικού ρεπουμπλικανισμού.

Η επίσκεψή σας συμπίπτει με την ανάληψη, από τη χώρα σας σε λίγες ημέρες, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια διεθνή και ευρωπαϊκή συγκυρία δύσκολη και επισφαλή, που χαρακτηρίζεται από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων, τη διεύρυνση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενεργειακή ανασφάλεια, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των κλιματικών αλλαγών, τη ρευστότητα του διεθνούς συστήματος και την αποδυνάμωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, η συγκυρία αυτή θέτει κρίσιμα ζητήματα πολιτικού και στρατηγικού χαρακτήρα για το συλλογικό μας μέλλον και τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του δημοκρατικού μας πολιτισμού. Σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο, οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, κρίνονται και οφείλουν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες απέναντι στους λαούς και στην ιστορία, υπερβαίνοντας εθνικές προκαταλήψεις και σύνδρομα καθώς και πολιτικούς και ιδεολογικούς δογματισμούς.

Είμαι βέβαιος πως θα συμφωνείτε μαζί μου, ότι η είσοδος σε αυτή τη νέα, απρόβλεπτη και γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα περίοδο, απαιτεί ολοκληρωμένες στρατηγικές προτάσεις για το ρόλο της Ευρώπης. Μια νέα αντίληψη για το ρόλο της Ευρώπης στην προώθηση αξιών και αρχών που συμβάλλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο, τον τρόπο που κυβερνάται δημοκρατικά και δίκαια η σημερινή παγκόσμια κοινωνία, η παρουσία, θα έλεγα πρωτοπορία μας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης, που θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της νέας φτώχειας που ζούμε όχι μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και στην Ευρώπη.

Ο πολίτης της Ευρώπης αδημονεί να δει μια Ένωση που εμπνέει ξανά, αντιμετωπίζοντας με αλληλεγγύη τα σύγχρονα και σύνθετα προβλήματα της εποχής μέσα από ένα σύγχρονο κράτος, συνοχής και κοινωνικό. Επιζητά ο ευρωπαίος πολίτης συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συλλογική αντιμετώπιση των νέων φαινόμενων και η συμμετοχή του πολίτη σε ευρωπαϊκές λύσεις, αποτελεί πιστεύω τη μόνη αποτελεσματική απάντηση στις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και τη μόνη αξιόπιστη προσέγγιση απέναντι στην εθνική περιχαράκωση και στην εσωστρέφεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού παραδοσιακών εθνικών και πολιτικών αντιλήψεων, με δεδομένο ότι η Γαλλία έχει επηρεάσει καταλυτικά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στα μεγάλα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένοντας την επίσημη διατύπωση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας σας, επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να επισημάνω ορισμένα ζητήματα που ενδιαφέρουν, ιδιαίτερα τη χώρα μου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάνω με την ευθύνη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενός μεγάλου δημοκρατικού και προοδευτικού κόμματος εξουσίας που κυβέρνησε την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την εμπειρία και τη γνώση που συγκέντρωσα για πολλά χρόνια, ως Υπουργός Εξωτερικών των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κρίσιμες καμπές της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας, και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συγκεντρώνει στις τάξεις της δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς και προοδευτικά κινήματα από όλο τον κόσμο.

Μετά από 27 χρόνια ένταξης και ισότιμης παρουσίας της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με τη μακρόχρονη συμμετοχή μου σε διαπραγματεύσεις για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πεποίθησή μου ότι τα κείμενα των Συνθηκών προσδίδουν προωθητική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν εδράζονται σε στέρεους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, που έχουν τη δύναμη και τη βούληση να υλοποιήσουν κοινούς στόχους και να υπερασπισθούν κοινά συμφέροντα και αξίες, ακόμα και σε αντίθεση με στενά εθνικά συμφέροντα και ιστορικές δουλείες, που εγκλωβίζουν την Ευρώπη σε ένα παρελθόν διακρατικής συνεννόησης στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή.

Κύριε Πρόεδρε ,

Μας τιμά η αναφορά σας στην καταγωγή σας από τη Θεσσαλονίκη. Μας υπενθυμίζει όμως και τις τραγικές στιγμές που βιώσαμε στην περιοχή. Μας υπενθυμίζει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με εκατομμύρια θύματα, αγωνιστές αντίστασης κατά του φασισμού, το Ολοκαύτωμα που στοίχισε τις ζωές τόσων Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής, τον Ψυχρό Πόλεμο που κατακερμάτισε ακόμη περισσότερο την περιοχή μας, αλλά και πρόσφατα το ότι, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ξαναγίναμε εστία συγκρούσεων και εθνοκάθαρσης.

Οι πληγές στα Βαλκάνια είναι πολλές. Η Ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί ιστορική ευκαιρία να αφήσουμε τις πληγές αυτές στην άκρη και να χτίσουμε κοινωνίες που βασίζονται σε κοινές αξίες, αρχές και οράματα. Αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Τον σεβασμό στην ισχύ του δικαίου και όχι στο δίκαιο του ισχυρού.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζω την ανησυχία μου ότι τα Δυτικά Βαλκάνια επανέρχονται σε περίοδο ρευστότητας και αστάθειας.

Κατανοούμε εμείς, οι λαοί της περιοχής, τις ιστορικές αδικίες που διαπράχθηκαν στην περιοχή μας. Θέλουμε όμως οι όποιες λύσεις να μην αναπαράξουν νέες εντάσεις και εθνικισμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μπούμε σε νέο φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και αντιπαλότητας.

Για μας, η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και η εσπευσμένη αναγνώριση, από ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και χωρίς να έχει προηγηθεί κοινή απόφαση των «27» δεν έχει συμβάλει στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, σήμερα, με τις εξελίξεις στο Κόσοβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να δέχεται δευτερεύοντα ρόλο, σε περιοχές ζωτικής σημασίας για το μέλλον της.

Στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και των βαλκανικών χωρών, χάνει αξιοπιστία ως δύναμη σταθεροποιητική. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ανακοπή της δυναμικής της διεύρυνσης, πλήττει σοβαρά την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα Βαλκάνια και την καθαρή προοπτική ένταξης, που είχαμε επεξεργασθεί και υιοθετήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, επί Ελληνικής Προεδρίας τον Ιούνιο του 2003.

Η Γαλλία, χώρα με ιστορικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, καλείται, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να επαναφέρει στο κέντρο των προτεραιοτήτων της Ένωσης, την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών.

Και εδώ, τονίζω την ανάγκη η Ευρώπη να επισπεύσει την έμπρακτη υποστήριξη των δυνάμεων που θα συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Ειδικότερα μάλιστα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και την εκκρεμότητα του θέματος του ονόματος, η συνεπής υποστήριξη από την πλευρά της Γαλλικής Προεδρίας των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και του ευρωπαϊκού πολιτικού κεκτημένου, αποτελεί βασική ευθύνη και υποχρέωση, όπως και η έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, που αναζητά έμπρακτα έναν λογικό και έντιμο συμβιβασμό και έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να υποστηρίξει ενεργά την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας. Η υπόθεση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια απαιτεί καθαρά μηνύματα και σταθερή προσήλωση σε θεμελιώδεις αρχές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και τα λανθασμένα μηνύματα από την πλευρά της τροφοδοτούν την αδιαλλαξία και τον εθνικισμό των δυνάμεων που είναι προσκολλημένες στο παρελθόν.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων αποτελεί το μεγάλο «Σχέδιο Ειρήνης» για την Ευρώπη. Αποτελεί την μόνη αξιόπιστη απάντηση για την απόκρουση του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού στην περιοχή μας και την εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών και κράτους δικαίου.

Στο θέμα της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παραμείνει σταθερή και συνεπής στις αποφάσεις και στη στρατηγική που αποφασίσαμε, συλλογικά, χωρίς εκπτώσεις, αλλά και χωρίς να επιτρέψουμε την αλλοίωση των αποφάσεών μας από την Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα Κράτη-Μέλη της.

Μια Ευρωπαϊκή, δημοκρατική και σύγχρονη Τουρκία θα είναι προς όφελος όλων, ενώ η επίκληση επιχειρημάτων, που υπερβαίνουν τον ίδιο τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως κοινότητα αρχών και αξιών, θα μας στερήσει τη σταθεροποιητική και μεταρρυθμιστική αξία της στρατηγικής της διεύρυνσης, τη δύναμη εκδημοκρατισμού που ενέχει αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Γνωρίζω βεβαίως τις θέσεις που έχετε διατυπώσει. Πιστεύω όμως, ότι όπως οφείλουμε όλοι να πιέζουμε καθημερινά την Τουρκία να προχωρεί σε δημοκρατικές αλλαγές, να σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, έτσι οφείλουμε και να παραμένουμε συνεπείς στην ευρωπαϊκή προοπτική, με στόχο την τελική ένταξη, της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου επιχειρείται συνταγματική και αντιδημοκρατική εκτροπή, εναντίον της δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης, οφείλουμε να υπερασπισθούμε, χωρίς επιλεκτικές προσεγγίσεις και σκοπιμότητες τις αρχές και τις αξίες μας.

Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, κατάφερε να ανατρέψει στην πολιτική της έναντι της Τουρκίας, ιστορικές επιβαρύνσεις του παρελθόντος. Το κάναμε με τόλμη και ευθύνη για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον ειρήνης και συνεργασίας για τους λαούς μας. Το στόχο της ειρήνης έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα και πάνω από εθνικές σκοπιμότητες.

Η θέση μας για την Τουρκία δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις της στο Κυπριακό. Αντίθετα τις τονίζει και τις αναδεικνύει καθημερινά.

Όταν έχει ανατραπεί το τείχος του Βερολίνου, καμία σκοπιμότητα και κανένα συμφέρον δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακού εδάφους από τουρκικές δυνάμεις και τη διχοτόμηση Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλική Προεδρία για την υποστήριξη της κινητικότητας, που διαφαίνεται με το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δική της συμβολή, παράλληλα και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, να προσφέρει, για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος, την ειρηνική επανένωση του Νησιού και τη δημιουργική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων.

Η επανενωμένη Κύπρος, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να παίξει, σε συνεργασία με τις άλλες μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας σας για τη Μεσογειακή Ένωση, μια πρωτοβουλία που την χαιρετίζουμε και την υποστηρίζουμε, για μια Μεσόγειο της ειρήνης, της ασφάλειας της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών μας.

Κύριε Πρόεδρε,

Αναλαμβάνετε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τη διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων, με τους ευρωπαίους πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την άνοδο των δυνάμεων του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με την ενίσχυση ψυχροπολεμικών και φοβικών προσεγγίσεων, με τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων σε συνεχή αμφισβήτηση.

Η Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν μπορεί να οικοδομηθεί, όμως, με τα παλιά υλικά του μεσοπολέμου, που οδήγησαν στις μεγάλες και τραυματικές περιπέτειες της σύγχρονης ιστορίας μας. Δεν μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα, χωρίς μια σύγχρονη και αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και χωρίς ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Δεν μπορεί να εγγυηθεί η Ευρώπη την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς χωρίς ισχυρούς εποπτικούς θεσμούς και μέτρα για την προστασία του καταναλωτή. Είναι καιρός να ληφθούν τολμηρές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φτώχιας, του κοινωνικού αποκλεισμού και για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του Ευρωπαίου πολίτη.

Η Ευρώπη καλείται να γίνει πρωτοπόρα στον κόσμο για μια νέα αναπτυξιακή επανάσταση. Μια επανάσταση που θα βασίζεται στις πράσινες τεχνολογίες, αξιοποιώντας και σεβόμενοι το περιβάλλον, προωθώντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας την εκπαίδευση, την καινοτομία και τον πολιτισμό μας.

Η κλιματική αλλαγή, η κρίση στις διεθνείς αγορές και οι επιπτώσεις τους στην ευρωπαϊκή οικονομία και τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών επιβεβαιώνουν την ανάγκη ολοκληρωμένων εναλλακτικών στρατηγικών προσεγγίσεων για την οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη και διαγράφει το τέλος των ψευδαισθήσεων, αλλά και της δογματικής προσκόλλησης σε στερεότυπα και ιδεοληψίες.

Πιστεύω ότι οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Γαλλία, μπορούν να βρεθούν για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Γιώργος Α. Παπανδρέου»

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή