Κ. Παπούλιας: Στρατηγικός εταίρος η Γαλλία, πραγματικός φίλος ο Ν. Σαρκοζί

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 15:31
UPD:17:45
A- A A+

«Στη Γαλλία η Ελλάδα βλέπει ένα στρατηγικό εταίρο και στο πρόσωπό σας έναν πραγματικό φίλο που η καταγωγή του ξεκινάει από τη συμπρωτεύουσά μας, τη Θεσσαλονίκη», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του στο γεύμα που παραθέτει στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την επίσκεψ του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας χαρακτηρίζοντάς τη «πολύ σημαντική εκδήλωση της ιστορικής φιλίας του ελληνικού και του γαλλικού λαού».

«Οι ελληνογαλλικές σχέσεις επιβεβαιώθηκαν σε πολλές στιγμές της ιστορικής μας πορείας. Σήμερα, στο πλαίσιο της Ένωσής μας, η Γαλλία είναι ένας σταθερός και δοκιμασμένος εταίρος που μοιράζεται μ’εμάς τις ίδιες αξίες για μια Ευρώπη που σέβεται απαρέγκλιτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο. Που θεωρεί ότι χωρίς την απόλυτη τήρηση των αξιών μας η Ευρώπη χάνει το νόημά της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Κ. Παπούλιας: Ιστορική η φιλία Ελλάδας - Γαλλίας

Κ. Παπούλιας: Ιστορική η φιλία Ελλάδας - Γαλλίας

Αναφερόμενος στην επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η Ελλάδα προσβλέπει σε αυτή, προσθέτοντας πως θα συμβάλλει με όλες της δυνάμεις στην επίτευξης των στόχων της.

Υπογράμμισε ακόμη πως Ελλάδα και Γαλλία συμπίπτουν στην υποχρέωση της ΕΕ να διαδραματίζει έναν εξισορροπητικό ρόλο στο παγκόσμιο διεθνές σύστημα, τόσο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και σε θέματα οικονομίας, καθώς και στην επιδίωξή τους για την οικοδόμηση της Ευρώπης της ασφάλειας και της άμυνας.

Τέλος, ανέφερε πως η Ελλάδα υποδέχθηκε θερμά τη γαλλική πρόταση για την ίδρυση μιας Ένωσης για τη Μεσόγειο. «Τόσο η χώρα μου όσο και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στη στενότερη δυνατή συνεργασία των κρατών της Μεσογείου και θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία σας θα τονώσει περαιτέρω τους πανάρχαιους δεσμούς που συνδέουν όλους τους λαούς της» σημείωσε.

Στην αντιφώνησή του ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Γαλλίας μοναδική, ενώ αποκάλεσε την Ελλάδα «αδελφή» και «φίλη». Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή-προτροπή «σήμερα να δώσουμε νέα ώθηση στη μακρά ιστορία μας και να πραγματοποιήσουμε μαζί τη νέα συμμαχία, μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας».

«Ολοι οι Γάλλοι αισθάνονται κοντά στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν τι μας οφείλει ο πολιτισμός σας. Στην περίπτωσή μου, αυτή η προσέγγιση είναι μεγαλύτερη, προσωπική» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή