Κοινή διακήρυξη με Γαλλία για την άμυνα και την ασφάλεια

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 18:20
UPD:18:55

A- A A+

Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στους τομείς της ¶μυνας και της Ασφάλειας υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση πτητικής εκπαίδευσης, ενώ υπεγράφη και πρόσθετο μνημόνιο στην ήδη υπάρχουσα ελληνογαλλική συμφωνία για τις πνευματικές και καλλιτεχνικές σχέσες μεταξύ της υπουργός Εξωτερικών και του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις συνομιλίες, ο κ. Κώστας Καραμανλής μίλησε για τους ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας και Ελλάδας χαρακτηρίζοντας το Γάλλο Πρόεδρο προσωπικό του φίλο, αλλά και συμπατριώτη από την Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη προσθέτοντας πως και δύο χώρες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης, επανέφερε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης της Μεσογειακής Ενωσης, που προτείνει η Γαλλία, επισημαίνοντας ότι θα ωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής από νέες μορφές συνεργασίας που θα προκύψουν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως αυτή η προοπτική δεν συνδέεται με την ευρωπαϊκή προοπτική της ¶γκυρας.

Κ. Καραμανλής: Καλωσορίζω έναν συμπατριώτη μου

«Ελλάδα και Γαλλία μοιράζονται κοινό όραμα για την Ευρώπη»

Ο κ. Καραμανλής γνωστοποίησε ακόμη πως στις συνομιλίες του με το Γάλλο πρόεδρο τέθηκαν επί τάπητος θέματα διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αλλά και συνεργασίας σε θέματα εξοπλισμών και στρατιωτικής συνεργασίας, προσθέτοντας πως οι σχετικές συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Επίσης συζητήθηκε, όπως ανέφερε και το θέμα της ακρίβειας, με αφορμή και την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι συμφωνεί σε όλα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, και ειδικότερα στη δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής, ενώ χαρακτήρισε καλή ιδέα το να υπάρξει ελληνογαλλική δύναμη που θα φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα.

Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας υπογράμμισε την ανάγκη κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να προστεύσει τους πολίτες της, υπενθυμιζοντας την πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε για να στηρίζει τους πολίτες της, ανέφερε, δεν μπορεί να τους αφήσει μόνους τους σε ένα θέμα όπως η ακρίβεια. Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή,συμφωνούμε απόλυτα να ενεργοποιήσουμε το Συμβούλιο Κορυφής, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι από τη Μεσογειακή Ενωση δεν αποκλείεται η Τουρκία, αποσυνδέοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος από την ίδρυση της Ενωσης. Επανέλαβε πάντως τις επιφυλάξεις του και την πρότασή του για ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ερώτηση για το Σκοπιανό, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε εκ νέου την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, και την ανησυχία του για τον τρόπο διενέργειας των πρόσφατων εκλογών στην ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα είναι Δημοκρατία και εμείς στηρίζουμε τις δημοκρατίες, σημείωσε. Αν τα Σκόπια θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι πρέπει να κάνουν και για τον εκσυγχρονισμό τους αλλά και για το θέμα που έχουν με την Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στη γειτονική χώρα σημειώνοντας πως έχει πολύ δρόμο διανύσει, όχι μόνο για να ενταχθεί αλλά και για να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας πως η ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή