Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση, 64 χρόνια μετά;

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 20:34

A- A A+

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ρώμης είναι μία ενδιάμεση επιτυχία για τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

Την περασμένη εβδομάδα, το ιταλικό δικαστήριο απέρριψε το προνόμιο της ετεροδικίας της Γερμανίας επειδή πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. «Σε ζητήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απεφάνθησαν ότι δεν ισχύει πλέον η ασυλία. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει παρ' όλα αυτά ότι επειδή η δικαστική απόφαση αφορά μόνον στην εγκυρότητα της προσφυγής των θυμάτων και όχι στην απαίτηση για αποζημιώσεις, θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι να ανοίξει ο δρόμος της κατάσχεσης γερμανικής περιουσίας ή γενικά απαιτήσεων για αποζημιώσεις...

Ο ειδικός διεθνολόγος, Ντάνιελ Εράσμους Καν, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις στην περίπτωση του Διστόμου "ήδη απειλούν να διαβρώσουν την ασυλία των κρατών" εκτιμώντας ότι "εάν οι αποφάσεις αυτές πολλαπλασιαστούν, θα αποτελέσουν ένδειξη για μεταβολή στο διεθνές δίκαιο".

Ο διεθνολόγος Μίχαελ Μπότε υποστηρίζει ότι η απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου "δεν συνιστά μη φιλική πράξη", "αλλά κάτι εντελώς νόμιμο και κανονικό" και θεωρεί τις δυνατότητες επιτυχίας και για τις δύο πλευρές ίσες, επισημαίνοντας ότι ακόμη "η Γερμανία πατάει σε σχετικά ασφαλές νομικό καθεστώς. Εάν η Ιταλία καταδικαστεί σε μια προσφυγή της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για προσβολή της ασυλίας του γερμανικού κράτους, τότε η Ιταλία θα πρέπει να πληρώσει, αλλά και να επιστρέψει, σε περίπτωση που έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις (εννοεί ακινήτων του Γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία), κάθε περιουσιακό στοιχείο στη Γερμανία, δηλαδή θα πληρώσει ο Ιταλός φορολογούμενος.

Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στα θύματα, εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο αποδεκτό, το σίγουρο όμως είναι ότι τα θύματα δεν μπορούν να περιμένουν, τα περισσότερα είναι υπερήλικες», γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

Η προσφυγή στη Χάγη «είναι δυνατότητα, την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε ως στόχο», ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

* «Οι σφαγές του Διστόμου» Ξυλογραφία, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή