Από 1/1/2009 η έκδοση των νέων αδειών οδήγησης

Αρχισε η έκδοση και των νέων αδειών κυκλοφορίας
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2008 14:42
UPD:15:50

A- A A+

Την 1η Ιανουαρίου 2009 αρχίζει η έκδοση των νέων αδειών οδήγησης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας μας με τις κοινοτικές οδηγίες. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Μεταφορών του Νοτίου τομέα της Νομαρχίας Αθηνών, στον ¶γιο Δημήτριο .

Το νέο δίπλωμα θα είναι σε μορφή πιστωτικής κάρτας με κωδικούς ασφαλείας Ελλάδας και Ε.Ε. και αρχή έκδοσής του θα είναι η Νομαρχία. Θα περιλαμβάνει λατινικούς χαρακτήρες και θα είναι απαραίτητη για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Διευκρινίζεται ότι για την αντικατάσταση των παλαιών αδειών οδήγησης, προβλέπεται μία μεταβατική περίοδο 26 ετών για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να τις αντικαταστήσουν. Με χρονικό ορίζοντα έως το 2032 οι 110 διαφορετικοί τύποι αδειών οδήγησης που ισχύουν σήμερα στην Ε.Ε θα πρέπει να αντικατασταθούν από την ενιαία ευρωπαϊκή άδεια.

Kαι νέες άδειες κυκλοφορίας

Εν τω μεταξύ, από τις 2 Ιουνίου άρχισε η έκδοση και των νέων αδειών κυκλοφορίας. Όπως είπε ο υπουργός Μεταφορών, μέσα σε περίπου δέκα μέρες έχουν ήδη εκδοθεί περί τις 60.000 άδειες κυκλοφορίας.

Οι νέες άδειες εκδίδονται εντελώς δωρεάν, αλλά ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να σπεύσει αμέσως ο κόσμος να αλλάξει τις άδειες, ώστε να μη δημιουργηθεί συνωστισμός στις αρμόδιες υπηρεσίες. Πάντως, για όσους πρόκειται να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητό τους, η έκδοση της άδειας θα γίνει με νέου τύπου.

Οι νέες άδειες κυκλοφορίας εκδίδονται για όλα τα οχήματα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και για τα κυκλοφορούντα στις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες απαιτείται έκδοση νέας άδειας, όπως π.χ. μεταβίβαση, αλλαγή στοιχείων οχήματος ή ιδιοκτήτη κ.τ.λ., ταξίδια σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις περιπτώσεις αντικατάστασης λόγω φθοράς ή απώλειας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου εντύπου έχουν ως εξής:

- Καταργούνται όλες οι χειρόγραφες παρατηρήσεις επί του εντύπου.

- Το υλικό της νέας άδειας είναι συνθετικό χαρτί, αναλλοίωτο και ανθεκτικό, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη ασφάλεια ως προς την πλαστογράφηση και μεγαλύτερη αντοχή σε μακροχρόνια και σκληρή χρήση.

- Περιέχει ενσωματωμένη υδατογράφηση με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή