Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μετανάστευση, οι κλιματικές αλλαγές και η ευρωπαϊκή άμυνα είναι οι προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην ΕΕ, Πιέρ Σελάλ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε ο Γάλλος Πρέσβης, οι στόχοι της γαλλικής προεδρίας δεν μπορούν παρά να επηρεαστούν από τη σημερινή οικονομική συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων και τη διατροφική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ και η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη γαλλική προεδρία, ενδεχομένως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, ο κ. Σελάλ υπογράμμισε την ανάγκη νέας μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, συνδέοντας τη με την αύξηση των τιμών των τροφίμων. «Η αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως καθιστά περισσότερο επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της προσφοράς γεωργικών προϊόντων και την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και μέτρων στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ΚΑΠ, ζητήματα τα οποία η Γαλλία θα προσπαθήσει να εξετάσει τους πρώτους μήνες της προεδρίας της» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, επισήμανε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και της πολιτικής παραχώρησης ασύλου και συμπλήρωσε ότι η γαλλική προεδρία θα προωθήσει ένα «ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση».
Αναφερόμενος στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, ο κ. Σελάλ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ στενότερης συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γάλλος πρέσβης, αρκέστηκε στη δήλωση ότι «η γαλλική προεδρία θα συνεχίσει τις απαραίτητες διαδικασίες».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την προετοιμασία εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας, υπό τη σκιά ενός ιρλανδικού «όχι» στο δημοψήφισμα για την επικύρωσή της, ο κ. Σελάλ ανέφερε ότι υπάρχει «έλλειμμα επικοινωνίας» της ΕΕ με τους πολίτες της. «Η Ευρώπη πρέπει να λογοδοτεί στους πολίτες της για τις επιλογές και τις αποφάσεις της» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει «περισσότερο κατανοητή και προσβάσιμη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ