Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου παραπέμπεται η Ευρωσυνθήκη

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 10:22
UPD:11:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Για τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου μεταθέτουν οι ευρωπαίοι ηγέτες την εξέταση της τύχης της Συνθήκης της Λισαβόνας έπειτα από το «όχι» στο ιρλανδικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που επεξεργάζονται σήμερα, δεύτερη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε ότι 19 χώρες μέλη έχουν επικυρώσει τη συνθήκη και ότι η διαδικασία επικύρωσης συνεχίζεται σε άλλες χώρες», υπογραμμίζεται στο σχέδιο του κειμένου, το οποίο αποφεύγει να απευθύνει έκκληση προς τις υπόλοιπες χώρες μέλη να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης, υποχωρώντας απέναντι στη θέση της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ανάλυση της κατάστασης» μετά το ιρλανδικό «όχι» και αποδέχθηκε την άποψη της Ιρλανδίας για την εξέταση του θέματος κατά τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, αναφέρεται επίσης στο κείμενο.

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφές χθες στην ΠΓΔΜ ότι θα πρέπει να επιλύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα για την ονομασία της πριν ορισθεί ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την περίπτωση της ΠΓΔΜ σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν, οι οποίες δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός αναφέροντας «το θέμα της ονομασίας».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή