Ε.Ε.: Οριστική άρση των κυρώσεων κατά της Κούβας

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 07:04
A- A A+

Την οριστική άρση των κυρώσεων εις βάρος της Κούβας αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Ενωσης, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων, Μπενίτα Φερέρο-Βαλντέρ.

«Οι κυρώσεις σε βάρος της Κούβας θα αρθούν», είπε η επίτροπος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των «27» στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει μέτρα σε βάρος της Κούβας το 2003, μεταξύ των οποίων και το «πάγωμα» των επισκέψεων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις πολλών αντιφρονούντων από την Αβάνα. Οι κυρώσεις αναστάλθηκαν το 2005 και η πλήρης κατάργησή τους αποφασίστηκε τώρα ώστε να ενθαρρυνθεί ο νέος πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Οι «27» σκοπεύουν πάντως να επανεξετάσουν την κατάσταση στο νησί τον επόμενο χρόνο.

Η Ισπανία, που είχε εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κούβα από τον Απρίλιο του 2007, πίεζε εδώ και μήνες για την άρση των κυρώσεων, κάτι όμως που έβρισκε αντίθετη την Τσεχία η οποία ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ θα συνέχιζε να πιέζει το καθεστώς της Αβάνας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή