«Βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα μέτρα» κατά της ακρίβειας

Η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης συνεχίζεται
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 17:25
UPD:17:30

A- A A+

Τρόπους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και διεξόδου από τη θεσμική κρίση μετά την απόρριψη της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους ιρλανδούς πολίτες υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και στο πετρέλαιο, οι «27» υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις στις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν «βραχυπρόθεσμα και στοχευμένα μέτρα», τονίζοντας όμως ότι τα μέτρα αυτά δεν θα πρέπει να προκαλέσουν έμμεσες επιπτώσεις στους μισθούς και τις τιμές.

Επίσης, οι ηγέτες της ΕΕ αναγνωρίζοντας ότι οι υψηλές τιμές των τροφίμων δυσχεραίνουν, κυρίως, τις αναπτυσσόμενες χώρες και επιδεινώνουν σοβαρά την κατάσταση των φτωχότερων πληθυσμών του κόσμου, τονίζουν την αναγκαιότητα η ΕΕ να αναλάβει δράση ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς και να παράσχει πέραν της επισιτιστικής βοήθειας και δίκτυα ασφάλειας για τις φτωχές και ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά το γεωργικό τομέα, το «27» σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να μετριαστεί η πίεση επί των τιμών των τροφίμων, όπως πωλήσεις από τα παρεμβατικά αποθέματα, μείωση των επιστροφών κατά την εξαγωγή και αναστολή της παύσης καλλιέργειας για το 2008. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η αύξηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων και η αναστολή των εισαγωγικών δασμών επί των σιτηρών, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφορά και τη σταθεροποίηση των γεωργικών αγορών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου παραπέμπεται η Ευρωσυνθήκη

Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου παραπέμπεται η Ευρωσυνθήκη

Πιο συγκεκριμένα, για τις μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο προσανατολισμός της γεωγίας προς τον αγοραστή, ούτως ώστε οι γεωργοί της ΕΕ να μπορούν να ανταποκριθούν στα μηνύματα της αγοράς. Παράλληλα σημειώνουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί βιώσιμη γεωργία σε ολόκληρη την ΕΕ και να εξασφαλισθεί η επισιτιστική προσφορά.

Ακόμη, επισημαίνεται η ανάγκη η ΕΕ να στραφεί στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή της απόδοση και η αύξηση της παραγωγικότητας. Τονίζεται επίσης η ανάγκη χάραξης βιώσιμων πολιτικών για τα βιοκαύσιμα πρώτης και δεύτερης γενιάς.

Οι «27» εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη και αλματώδη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα και τονίζουν ότι θα πρέπει να προβλεφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού. Ωστόσο, σημειώνουν ότι θα πρέπει «να αποφεύγονται στρεβλωτικές φορολογικές και άλλες πολιτικές παρεμβάσεις, επειδή εμποδίζουν την απαραίτητη προσαρμογή των οικονομικών παραγόντων». Επίσης καλούν την Κομισιόν να εξετάσει τη δυνατότητα θέσπισης φορολογικών μέτρων προκειμένου να απαλύνει τον αντίκτυπο των απότομων αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου και να υποβάλει έκθεση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει απαραίτητη τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ενέργεια. Προτείνει συγκεκριμένα την προώθηση του ανταγωνισμού στις ενεργειακές αγορές, την προαγωγή του εκσυγχρονισμού των συστημάτων μεταφορών και την αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πετρελαίου. Επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες και τις αναπτυσσόμενες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο, σε ευρωπαϊκή και σε διεθνή κλίμακα, προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά και να βελτιωθούν οι συνθήκες για επενδύσεις στην αναζήτηση, την παραγωγή και την ικανότητα διύλισης πετρελαίου και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαίο να καταβληθούν προσπάθειες για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και για τη διαφοροποίηση της προσφοράς ενέργειας στην ΕΕ. Στο σημείο αυτό, οι το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να στηρίξουν μέτρα με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων, από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, στην ενεγειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

H διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης συνεχίζεται

Aναφορικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι «27» σημειώνουν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος καθώς και ότι συμφωνούν πως για την ανάλυση της κατάστασης θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Στα συμπεράσματα αναφέρεται ακόμη ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εντατικές διαβουλεύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και με άλλα κράτη-μέλη προκειμένου να εισηγηθεί μια κοινή περαιτέρω πορεία. Η Σύνοδος Κορυφής υπενθυμίζει ακόμη ότι στόχος της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι να βοηθήσει τη διευρυμένη ΕΕ να ενεργεί πιο αποτελεσματικά και πιο δημοκρατικά, επισημαίνοντας ότι 19 κράτη-μέλη την έχουν ήδη επικυρώσει και ότι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη η διαδικασία κύρωσης συνεχίζεται. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα επανέλθει στο ζήτημα αυτό στις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να εξεταστεί η περαιτέρω πορεία. Ικανοποιώντας αίτημα της Τσεχίας, οι «27» αναγνωρίζουν στα συμπερασματά τους ότι η κύρωση της Συνθήκης από τη χώρα δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρις ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο δώσει τη θετική γνωμοδότησή του για τη συμβατότητα της Συνθήκης με το Σύνταγμά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή