Υπόθεση Siemens - Παράταση εργασιών της Βουλής ζήτησε ο Απ. Κακλαμάνης

Η Βουλή κλείνει την Παρασκευή, απάντησε ο Δ. Σιούφας - Διαξιφισμοί στην Ολομέλεια για την υπόθεση
Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 18:01
UPD:18:45
A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού της, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ζήτησε την παράταση των εργασιών της, προκειμένου -όπως υπογράμμισε- να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής των όποιων αδικημάτων έχουν διαπραχθεί από πολιτικά πρόσωπα. «O εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση απρακτεί», παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης και ζήτησε να μην διακοπούν για το καλοκαίρι οι συνεδριάσεις της Βουλής.

Απ. Κακλαμάνης: Οι εργασίες της Βουλής πρέπει να συνεχιστούν

«Οι εργασίες της Βουλής πρέπει να συνεχιστούν»

«Ο προγραμματισμός μου είναι να κλείσει η Βουλή την Παρασκευή. Το έχω πει και το εννοώ», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σκοπεύει ο ίδιος να παρατείνει τις εργασίες της Ολομέλειας.

Διαξιφισμοί στην Ολομέλεια για τη Siemens

Προηγουμένως, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής, ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως και ο Αντώνης Σκυλλάκος του ΚΚΕ) υπογράμμισε την ανάγκη να δίνεται η δυνατότητα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

Στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση επανήλθε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οταν εμείς, ως Βουλή, αποφεύγουμε, υπεκφεύγουμε, συγκαλύπτουμε, ή αναβάλλουμε, παραπέμπουμε σε ένα αόριστο μέλλον, ποιος μπορεί να πείσει ότι έχουμε επαφή με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών;»

«Αν η ΝΔ είχε ακολουθήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, πριν προχωρήσει το έργο της Δικαιοσύνης, το όλο θέμα θα είχε αναχθεί σε ένα κυνήγι πολιτικών εντυπώσεων και μόνο», απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν μελετά, ούτε μηχανεύεται για κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - γιατί πρόωρες εκλογές μπορεί να σημαίνει και λειτουργία της διαδικασίας παραγραφής. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας να μην πάμε σε εκλογές. Σε εκλογές όμως, θα πάμε, τώρα!», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης και διευκρίνισε: «Θα πάμε τώρα, γιατί υπάρχουν πράγματα που συνδέουν ευθέως την κυβέρνησή σας με Siemens, όπως συνέδεαν τη Siemens με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι κομψό σε μία εταιρεία, η οποία έχει φανεί ότι έχει δώσει μίζες σε υπουργούς, να είναι σήμερα στο Δ.Σ. της, γιος πρωθυπουργού της ΝΔ; Όλοι θέλουμε ψηλά τη Δικαιοσύνη, αλλά ο κ. Αθανασίου μόνος, άστεγος, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη έχει αναλάβει τον έλεγχο, όταν στη Γερμανία, έχουν αναλάβει αυτή τη δράση 26 εισαγγελείς», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. εισαγγελέας, δεν πήγε ο ίδιος στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου, αλλά παρήγγειλε να του στείλουν όσα έγγραφα είναι χρήσιμα. Ποιος έκανε το διυλιστήριο και ποιος θα το διερευνήσει, αν όχι μία προανακριτική Επιτροπή της Βουλής;», αναρωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Ό,τι στοιχείο έχετε, να το καταθέσετε εδώ επωνύμως και να πάτε να το καταθέσετε και στον εισαγγελέα. Ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα δεν προσφέρουμε, ούτε στη δημοκρατία, ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινή προσπάθεια όλων να ξεκαθαριστεί αυτή η βρώμικη ιστορία του σκανδάλου της Ζήμενς», ανταπάντησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος για να λάβει και νέα απάντηση από τον Γ. Καρατζαφέρη:

«Πηγαίνετε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να δείτε το Δ.Σ. της Siemens. Τα όσα είπα, γράφτηκαν στα Πρακτικά και ο δικός σας εισαγγελέας αν θέλει, να πάει να τα ψάξει». «Η κυβέρνηση απέχει από το κυνήγι των εντυπώσεων και εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη. Το εύκολο κυνήγι το χαρίζουμε στους φίλους και συναδέλφους, όπως ο κ. Καρατζαφέρης» ανταπάντησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Όλα εδώ πληρώνονται», παρενέβη και ο Ε. Βενιζέλος. «Αν η πλειοψηφία είχε αποδεχθεί την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τώρα θα είχαμε μία διαφανή, αξιόπιστη, θεσμική διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας. Όσο κρύβεστε πίσω απ' το δάκτυλό σας, λέγοντας πως το πρόβλημα αφορά μόνον το ΠΑΣΟΚ και όχι τη ΝΔ, θα βυθίζεστε ως χώρος, στην πολιτική ανυποληψία», παρατήρησε το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή