Ιφιγένεια της υπόθεσης ο Θ. Τσουκάτος, λέει ο συνήγορός του

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 17:23
A- A A+

O Θεόδωρος Τσουκάτος είναι η Ιφιγένεια της υπόθεσης Siemens, ισχυρίστηκε ο συνήγορός του Διονύσης Γκούσκος, υπογραμμίζοντας ότι ο πελάτης του είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του, χωρίς όμως να εκθέσει κανένα άλλο πρόσωπο και χωρίς να εκθέσει τον κομματικό χώρο στον οποίο ανήκει.

«Πολλές φορές η συνείδηση λειτουργεί όψιμα, αλλά λειτουργεί. Μπορεί προς στιγμή υπό το κράτος φόβου, υπό το κράτος επηρεασμών εξωθεσμικών κέντρων ή υπό το κράτος της προσπάθειας να θωρακίσει κανείς τη δική του θέση και να μην εκτεθεί στον κίνδυνο να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος του, να κάνει μια επιφυλακτική κατάθεση ή να κρατήσει αποστάσεις. Όταν αυτά ξεκαθαρίσουν και οι κίνδυνοι μπουν στη σωστή τους διάσταση και δουν ότι είναι ενδεχόμενο με αυτό που ισχυρίζονται ένας άνθρωπος να οδηγηθεί στη φυλακή ή να οδηγηθεί ως η Ιφιγένεια ενός χώρου, που είναι καιρός να πάρει κάποιες ευθύνες, αν θέλει να αλλάξει κάτι, τότε λειτουργούν οι συνειδήσεις. Πιστεύω ότι στο τέλος οι ίδιοι θα βγάλουν την αλήθεια», ανέφερε ο κ. Γκούσκος σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha 989.

Στη συνέχεια ο Διονύσης Γκούσκος ισχυρίστηκε πως το ΠΑΣΟΚ δεν γνώριζε ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη Siemens, λέγοντας πως επρόκειτο για ιδιωτικές εισφορές μικρών ποσών - μια πραγματικότητα που όπως είπε, δεν εκθέτει κανέναν και καλό θα είναι να αναγνωριστεί. Ουδέποτε ειπώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε χρήματα από τη Siemens. Το ΠΑΣΟΚ δεν εισέπραξε χρήματα από τη Siemens, τόνισε o συνήγορος του Θεόδωρου Τσουκάτου και εξήγησε: «Τα χρήματα αυτά είναι ιδιωτικές εισφορές αντίστοιχου χρηματικού ποσού σε δραχμές του ενός εκατομμυρίου μάρκων, τα οποία εισήλθαν σταδιακά και κόπηκαν για αυτές τις εισφορές κουπόνια».

«Σε αυτές τις περιπτώσεις –παρατήρησε- δεν υπάρχουν αποδείξεις γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν αποδείξεις. Κανένα κόμμα, και κυρίως αναφέρομαι στα δύο μεγάλα κόμματα, επί πολλές δεκαετίες εισπράττοντας εισφορές αμφότερα από μεγάλους επιχειρηματίες και εταιρείες -διότι αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα χρηματοδότησης των κομμάτων στ χώρα μας- δεν εκδίδει ούτε δελτία παροχής, ούτε τιμολόγια, ούτε αποδείξεις».

Όπως διευκρίνισε ωστόσο, το ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ο ισχυρισμός. «Αποδείξεις υπάρχουν και στο πρόσωπο και στην κατάθεση των μαρτύρων, αποδείξεις υπάρχουν και με τον λογικό συγκερασμό των ενδείξεων και από άλλα γεγονότα τα οποία σιγά –σιγά στην πορεία θα προκύψουν», σημείωσε ο κ. Γκούσκος.

Όσον αφορά τα κίνητρα που τον οδήγησαν να αναλάβει την υπεράσπιση του κ. Τσουκάτου, ο κ. Γκούσκος δήλωσε πως ήταν η «στροφή 180 μοιρών» στη στάση ορισμένων προσώπων . «Έχω την αίσθηση ότι έχουν υπάρξει παρεμβάσεις και επηρεασμοί, αλλιώτικα δεν δικαιολογείται η στροφή των προσώπων», παρατήρησε και συμπλήρωσε: «Αυτό ήταν που με προκάλεσε για να αναλάβω την υπεράσπιση του κ. Τσουκάτου».

Τέλος, ο κ. Γκούσκος απέρριψε τα περί σχέσης παροχής και αντιπαροχής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Siemens. «Ο δέκτης της πρότασης ήταν ο κ. Τσουκάτος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Ο κ. Τσουκάτος είναι ένα ανώτερο κομματικό στέλεχος επιφορτισμένος με τον προεκλογικό αγώνα εκείνης της περιόδου. Δεν έχει κυβερνητική θέση, δεν είναι υπουργός, δεν είναι διοικητής οργανισμού, δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να αγοράσει ψηφιακά , ούτε να παραγγείλει τρένα, ούτε να αγοράσει τους πάτριοτ, ούτε να ασχοληθεί με το C4I ή σε ότι άλλο η Siemens είχε ανάμειξη. ¶ρα λοιπόν είναι το πλέον μακρινό και ακατάλληλο πρόσωπο διότι υπάρχουν άλλα πρόσωπα κλειδιά και δεν θα απευθύνονταν ποτέ στον ίδιο η Siemens αν ήθελε μια σχέση παροχής και αντιπαροχής. Δεν υπήρξε τέτοια σχέση», υποστήριξε ο δικηγόρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή