Mπους: Η Β. Κορέα πρέπει να κάνει περισσότερα

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 17:31
UPD:17:44

A- A A+

Με συγκρατημένο τρόπο καλωσόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τη γνωστοποίηση στην Κίνα στοιχείων από πλευράς Βόρειας Κορέας για τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Προειδοποίησε μάλιστα πως θα υπάρξουν επιπτώσεις αν δεν αποκαλύψει πλήρως τις δραστηριότητές της.

«Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας, όχι για το τέλος της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Βόρεια Κορέα δεν θα εξαιρεθεί από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία, παρά μόνον μετά τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επαληθεύει ότι η Πιονγιάνγκ έχει σταματήσει να επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων και την έναρξη της διαδικασίας επαλήθευσης αυτής.

Στην ίδια ανακοίνωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ακόμα ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μία σειρά δηλώσεων προς την Κίνα, όπου αναφέρεται όχι μόνο στην παραγωγή πλουτονίου εκ μέρους της, αλλά επίσης και στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και διάδοσης των πυρηνικών όπλων στις οποίες έχει επιδοθεί.

«Αυτή η σειρά δηλώσεων περιλαμβάνει πληροφορίες για το βορειοκορεατικό πρόγραμμα παραγωγής πλοουτονίου, η οποία επέτρεψε την κατασκευή σχάσιμων υλικών για τα πυρηνικά της όπλα» τονίζει η ανακοίνωση.

«Αναφέρεται ακόμα σε δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και διάδοσης (των πυρηνικών όπλων)» προσθέτει.

«Η εξαίρεση της Βόρειας Κορέας από τη λίστα των κρατών-τρομοκρατών θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί 45 ημέρες μετά τη σχετική κοινοποίηση του προέδρου στο Κονγκρέσο» διευκρινίζει ακόμα η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις θα μπορούσε να προβεί σε αυτήν την κίνηση στις 11 Αυγούστου.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας αφορά σχετικά ήσσονος σπουδαιότητας τομείς καθώς οι κυρώσεις αυτές έπλητταν κυρίως την εισαγωγή αγαθών από τη Βόρεια Κορέα και οικονομικές συναλλαγές.

«Η Βόρεια Κορέα παραμένει ένα από τα πιο βεβαρημένα με κυρώσεις καθεστώτα» τόνισε ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Στίβεν Χάντλεϊ, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβάλουν εκ νέου τις κυρώσεις αυτές ή νέες κυρώσεις, εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή