«Μεσολαβητική διπλωματική πρωτοβουλία» μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου προτίθεται να εγκαινιάσει ο Ιταλός διπλωμάτης Λαμπέρτο Ζανιέρ, σε μία προσπάθεια να άρει η σερβική μειονότητα τις αντιρρήσεις της για την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας.
Ο κ. Ζανιέρ, ο οποίος ανέλαβε από την περασμένη Παρασκευή επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του θα αρχίσει αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών.
«Σκοπεύω να έχω επαφές με το Βελιγράδι αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση εκεί. Θα χαρώ να διαδραματίσω τον ρόλο του μεσολαβητή, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν πρακτικά ζητήματα στην περιοχή», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Πρίστινα.
Τα σχόλιά του εναρμονίζονται με τις προτάσεις που έκανε προ ημερών ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ο οποίος προβληματίζεται από την πολιτική και οικονομική επιρροή του Βελιγραδίου στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και την απόρριψη από τους τελευταίους όλων των θεσμών του νέου κράτους.
Τα βασικά σημεία των προτάσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ αφορούν στην αστυνόμευση, τα δικαστήρια, τις μεταφορές, την θρησκευτική κληρονομιά και τα σύνορα των σερβικών περιοχών.
Ωστόσο, η προοπτική ενός νέου διαλόγου με το Βελιγράδι, μετά από δύο χρόνια άγονων διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ίσως αποδειχθεί "πικρό χάπι" για τους Αλβανόφωνους, που επιμένουν πως η Σερβία έχει χάσει οριστικά κάθε δικαίωμα λόγου για το μέλλον της περιοχής.
Πηγή: Reuters