Αφρικανική Ένωση: Η προεδρική εκλογή στη Ζιμπάμπουε δεν ανταποκρίθηκε στις προδιαγραφές μας

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 13:17
A- A A+

«Η ψηφοφορία στη Ζιμπάμπουε για την εκλογή προέδρου δεν ανταποκρίθηκε στις προδιαγραφές της Αφρικανικής Ένωσης για τις δημοκρατικές εκλογές» σύμφωνα με τους εκλογικούς παρατηρητές της οργάνωσης.

Πάντως, στη σχετική τους ανακοίνωση δηλώνουν ενθαρρυμένοι «από τη δεδηλωμένη βούληση των δύο πλευρών να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με στόχο να εξασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη χώρα».

Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης συνεδριάζουν στην Αίγυπτο σε μια σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετέχει ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος μόλις ανακηρύχθηκε νικητής μιας προεδρικής εκλογής στην οποία ήταν ο μόνος υποψήφιος μετά την αποχώρηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, ο οποίος αποθαρρύνθηκε από την καταπίεση.

Η εκλογή της Παρασκευής έχει πλέον καταδικαστεί και από τις τρεις αφρικανικές οργανώσεις που παρακολούθησαν την ψηφοφορία. Οι παρατηρητές της νότιας περιοχής της Αφρικής και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν έχουν ήδη καταγγείλει την ψηφοφορία, η οποία, όπως υποστηρίζουν «δεν αντανακλά τη βούληση του λαού».

Η Νότια Αφρική κάλεσε εξάλλου σήμερα το καθεστώς και την αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε να διαπραγματευθούν για να σχηματίσουν μια μεταβατική κυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή