Ιράν: Εις θάνατον επιχειρηματίας για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 13:07
REUTERS /HASSAN GHAEDI

A- A A+

Ένας ιρανός επιχειρηματίας, ο Αλι Αστάρι, καταδικάστηκε σήμερα σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ύστερα από δίκη που διήρκεσε δύο ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Πληροφοριών και μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«To επαναστατικό δικαστήριο έκρινε ότι ο Αλι Αστάρι, κατάσκοπος του σιωνιστικού καθεστώτος, είναι Μοχαρέμπ (εχθρός του Θεού στη γη) και τον καταδίκασε σε θάνατο», είπε ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας του υπουργείου, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Ο Αστάρι, του οποίου η τηλεόραση έδειξε εικόνες καλύπτοντας το πρόσωπό του την περασμένη εβδομάδα, συνελήφθη πριν από ενάμιση χρόνο. Η σύλληψή του έγινε τον Φεβρουάριο του 2007, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Isna.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν τον Αλι Αστάρι ως διευθυντή εταιρίας που πωλούσε συστήματα τηλεπικοινωνιών και ασφαλείας στην ιρανική κυβέρνηση. Κατηγορήθηκε ότι ασκούσε κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ, ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna. Ομολόγησε και ζήτησε επιείκεια.

«Ζητώ συγνώμη από τον ιρανικό λαό και από οποιονδήποτε οργανισμό που έχω βλάψει εξαιτίας των πράξεών μου και ζητώ επιείκεια», είπε. Ο Αστάρι πρόσθεσε ότι είχε δεχθεί δάνειο 50.000 δολαρίων από ισραηλινούς πράκτορες.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε τις ομολογίες του κατάδικου στη δίκη του. Δήλωσε ότι είναι διευθυντής εταιρίας ειδικευμένης στις τηλεπικοινωνίες, ο οποίος εργάζεται μεταξύ Τεχεράνης και Ντουμπάι για «ειδικούς πελάτες στο Ιράν». Σύμφωνα με τον Αστάρι, η δραστηριότητά του "προσέλκυσε την προσοχή ορισμένων χωρών που ενδιαφέρονταν για την ταυτότητα των πελατών μας».

Είπε ότι είχε έρθει σε επαφή με δύο πρόσωπα, τους Ζακ Σαρλ και Τόνι οι οποίοι τον κάλεσαν στην Ταϊλάνδη, την Τουρκία και την Ελβετία, καθώς δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα του.

«Μου έδωσαν εξοπλισμό εκ των οποίων έναν φορητό υπολογιστή και ένα δορυφορικό τηλέφωνο με τα οποία μπορεί κανείς να στείλει κρυπτογραφημένα μηνύματα», είπε ο Αστάρι στη διάρκεια της δίκης.

Στόχος της επιχείρησης ήταν ο Αστάρι να παράσχει αυτούς τους εξοπλισμούς στους ιρανούς πελάτες του, κάτι που θα επέτρεπε να τους κατασκοπεύουν. Ωστόσο εξήγησε ότι συνελήφθη πριν μπορέσει να τους πωλήσει.

Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ιρανικής αντικατασκοπείας, ο Αστάρι θα μπορούσε να τοποθετήσει εξοπλισμούς σε ορισμένους οργανισμούς, λόγω της εμπιστοσύνης που του είχαν ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και τα αμυντικά ινστιτούτα».

«Ορισμένα από τα ερευνητικά προγράμματά μας απέτυχαν, λόγω της προμήθειας των εξοπλισμών αυτών και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποτυχίες αυτές είναι σημαντικές και μη αναστρέψιμες», είπε ο αξιωματούχος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η δικαστική αυτή απόφαση ανακοινώνεται την ώρα που οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχουν ανεβεί ύστερα και από φήμες για μια πιθανή ισραηλινή επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Η απόφαση εναντίον του Αστάρι, ο οποίος μπορεί να την εφεσιβάλει, για να εκτελεστεί προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου δικαστηρίου. "Είναι μια αρχική απόφαση που χρειάζεται την τελική συμφωνία (του ανώτατου δικαστηρίου). Ο κατάδικος μπορεί να ασκήσει έφεση", σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Fars.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS έκανε λόγο τον Μάιο του 2007 για επιχειρήσεις δολιοφθοράς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα από υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης με την προμήθεια ελαττωματικών εξοπλισμών στο Ιράν.

Ο επικεφαλής του ιρανικού ατομικού προγράμματος Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2007 ότι ηλεκτρικοί εξοπλισμοί που εισήχθησαν από την Τουρκία ήταν λαθραίοι και ήταν αιτία να καταστραφούν 50 μηχανές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ το 2006.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή