Διεθνής ικανοποίηση για την απελευθέρωση της Μπετανκούρ

Ελεύθερη μετά από έξι χρόνια ομηρείας η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός έπειτα από επιχείρηση του στρατού
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 10:46
UPD:19:17
Reuters

A- A A+

Aπελευθερώθηκαν έπειτα από επιχείρηση του κολομβιανού στρατού η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός Ινγκρίντ Μπετανκούρ, τρεις Αμερικανοί και άλλοι 11 Κολομβιανοί που κρατούντο όμηροι από τους αντάρτες της οργάνωσης FARC (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας). Την ανακοίνωση της απελευθέρωσης των ομήρων έκανε ο υπουργός ¶μυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. Πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος έχει τηρήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους αντάρτες και έχει χρησιμοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις ανταρτικές ομάδες και το οργανωμένο έγκλημα.

Ο υπουργός ¶μυνας της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της υγείας των απελευθερωθέντων ομήρων είναι καλή. Οι 15 κρατούνταν όμηροι από τους αριστερούς αντάρτες της οργάνωσης FARC σε μυστικά στρατόπεδα στη ζούγκλα, επί χρόνια.

Η επιχείρηση του κολομβιανού στρατού έγινε στη ζούγκλα της επαρχίας Γουαβιάρε, στη νότια Κολομβία. «Επρόκειτο για μία επιχείρηση χωρίς προηγούμενο. Θα μείνει στην ιστορία για την τόλμη και την αποτελεσματικότητά της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός ¶μυνας της Κολομβίας.

Στις πρώτες της δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή της, η Μπετανκούρ ευχαρίστησε τον κολομβιανό στρατό και χαρακτήρισε την ελευθερία της ως ένδειξη πως είναι εφικτή η ειρήνευση στη χώρα. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μία ένδειξη για την ειρήνη στην Κολομβία, για το ότι μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη», τόνισε η Μπετανκούρ, που πέρασε έξι χρόνια ομηρείας στην κολομβιανή ζούγκλα.

«Η επιχείρηση του στρατού ήταν τέλεια … Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη», δήλωσε κατά την άφιξή της στην στρατιωτική βάση Κατάμ, κοντά στην Μπογκοτά, όπου συνάντησε συγγενείς της. Η Μπετανκούρ αγκάλιασε πρώτα τη μητέρα της Γιολάντα Πουλέσιο, η οποία αγωνιζόταν ακατάπαυστα για την απελευθέρωσή της, και στη συνέχεια το σύζυγό της Χουάν Κάρλος Λεκόμπτ και πολλούς άλλους που την περίμεναν.

REUTERS

«Ευχαριστώ το στρατό της κολομβιανής μου πατρίδας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Καλώ τους Κολομβιανούς να πιστέψουν στον στρατό μας, ότι θα μας οδηγήσει στην ειρήνη».

Η Μπετανκούρ κατέστησε επίσης σαφές ότι για τους ίδιους τους ομήρους μία στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης «ήταν μια επιλογή λιγότερο κακή από την απαγωγή τους» και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κολομβιανό πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε που όπως είπε, «διακινδύνευσε για να το κάνει», εξαίροντας τον κολομβιανό υπουργό ¶μυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος για την τόλμη του.

«Σε ευχαριστώ Κολομβία, σε ευχαριστώ Γαλλία», υπογράμμισε.

Η Γαλλοκολομβιανή πολιτικός ευχαρίστησε και τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί «που αγωνίστηκε τόσο για μένα, μαζί με την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, με τη μητέρα μου, την αδελφή μου», όπως σημείωσε. «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον (πρώην) πρόεδρο (Ζακ) Σιράκ που μας έτεινε το χέρι σε στιγμές που ο αγώνας για τους ομήρους στην Κολομβία ήταν πολιτικά ακατάλληλος (...) και θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον φίλο μου (πρώην πρωθυπουργό) Ντομινίκ ντε Βιλπέν», ανέφερε στο μήνυμά της που μεταδόθηκε από τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σε ερώτηση αν μετάνιωσε που πήγε, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις που είχε δεχθεί, σε επικίνδυνη περιοχή, όπου και απήχθη από τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στις 23 Φεβρουαρίου του 2002, η Μπετανκούρ απάντησε: «Θα το έκανα ξανά». «Αισθάνομαι μεγάλη ενοχή που πήρα μια απόφαση που προκάλεσε τόσο πόνο στην οικογένειά μου», πρόσθεσε ωστόσο και εξήγησε ότι την έλαβε βάσει των πολιτικών της δεσμεύσεων.

«Αν έπρεπε να το ξανακάνω σήμερα, θα το ξαναέκανα», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα σκέφτεται «αυτούς που έμειναν πίσω στη ζούγκλα». «Οφείλουμε να τους απελευθερώσουμε κι αυτούς», είπε η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Κολομβίας, εξηγώντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μάλλον μέσω διαπραγματεύσεων και κάλεσε τους Κολομβιανούς να έχουν εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις τους αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

«Είναι μια μέρα χαράς, απερίγραπτης χαράς», δήλωσε ο γιός της Ινγκρίντ Μπετανκούρ, Λορένζο Ντελογιέ, μόλις έμαθε τα νέα για την απελευθέρωση της μητέρας του.

Η Μπετανκούρ, πρώην προεδρική υποψήφιος με διπλή υπηκοότητα, απήχθη από τους αντάρτες του FARC το 2002. Οι τρεις Αμερικανοί που απελευθερώθηκαν εργάζονταν για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου ¶μυνας και είχαν απαχθεί το 2003, όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, έπεσε στη ζούγκλα στη διάρκεια επιχείρησης κατά των ναρκωτικών.

Οι τρεις Αμερικανοί έφθασαν νωρίς σήμερα στο Τέξας, μερικές ώρες μετά την απελευθέρωσή τους. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μαρκ Γκονσάλβες, τον Κιθ Στάνσελ και τον Τόμας Χόουζ προσγειώθηκε στο Σαν Αντόνιο και οι τρεις τους θα διακομισθούν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Διεθνής ικανοποίηση

«Απέραντη χαρά» εξέφρασε η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των 15 ομήρων στην Κολομβία: «Οι πρώτες σκέψεις της προεδρίας (της ΕΕ) ανήκουν στην Ίνγκριντ Μπετανκούρ και σε όλους αυτούς που είναι ελεύθεροι σήμερα και άντεξαν αυτό το φριχτό μαρτύριο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

«Η γαλλική προεδρία οφείλει να χαιρετίσει την οικογένεια της Ίνγκριντ Μπετανκούρ που έδειξε, καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της επίπονης αναμονής περισσότερων από έξι ετών, παραδειγματικό θάρρος και αξιοπρέπεια», προστίθεται στην ανακοίνωση που καταλήγει:

«Η προεδρία της ΕΕ σκέφτεται επίσης όλους αυτούς που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, όπως και τις οικογένειές τους, και επαναδιατυπώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει την κινητοποίησή της ως την απελευθέρωσή τους.

Από τις Βρυξέλλες και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την «εξαιρετική είδηση».

Την απέραντη χαρά όλης της Γαλλίας για την απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ εξέφρασε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος που είχε καταστήσει προτεραιότητά του την απελευθέρωση της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού, χαιρέτισε την απελευθέρωσή της σε δηλώσεις που έκανε από το Μέγαρο των Ηλυσίων και ευχαρίστησε τον κολομβιανό πρόεδρο Αλβάρο Ουρίμπε για την «επιχείρηση που στέφθηκε από επιτυχία». «Σήμερα η χαρά είναι απέραντη. Όλη η Γαλλία χαίρεται για τη διάσωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ», τόνισε ο Ν. Σαρκοζί, έχοντας γύρω του τα παιδιά της πρώην ομήρου Μελανί και Λορέντζο Ντελόιε και την αδελφή της Αστρίντ Μπετανκούρ. «Θέλω να πω στην Ίνγκριντ ότι την αγκαλιάζουμε, ότι είμαστε υπερήφανοι για το θάρρος της, ότι είμαστε χαρούμενοι γι'αυτήν», πρόσθεσε.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες, Τετάρτη, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καλώντας τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) να αφήσουν ελεύθερους και τους υπόλοιπους ομήρους. Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καλεί τις FARC να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούν, η ασφάλεια των οποίων αποτελεί ευθύνη τους (...) και να αρχίσουν έναν διάλογο με τις αρχές προκειμένου να τερματιστεί η βία που πλήττει την Κολομβία για τόσο καιρό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας 'Αλβαρο Ουρίμπε κάλεσε σήμερα τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) να συνάψουν ειρήνη και να απελευθερώσουν όλους τους άλλους ομήρους που κρατούν, αφού εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη στρατιωτική επιχείρηση κατά την οποία απελευθερώθηκαν οι 15 όμηροι.

«Ο μόνος λογαριασμός που μένει να πληρωθεί είναι μια πρόσκληση προς τους FARC να συνάψουν ειρήνη. Είμαστε πάντα διαθέσιμοι και οι FARC πρέπει να απελευθερώσουν τους ομήρους που ακόμη έχουν στα χέρια τους», δήλωσε ο Ουρίμπε σε ομιλία του από το προεδρικό μέγαρο στη Μπογκοτά, που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ήρωες» τους στρατιώτες που –όπως σημείωσε - απελευθέρωσαν χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος τους 15 ομήρους.

Τέλος, ο Ουρίμπε δήλωσε ευτυχής που μπόρεσε να ανακοινώσει την είδηση για την απελευθέρωση των 15 στους ομολόγους του της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Κολομβιανό ομόλογό του «ισχυρό ηγέτη» και σύμμαχο συγχαίροντάς τον για την απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε «πάρα πολύ χαρούμενη για την απελευθέρωση σώων και αβλαβών των Αμερικανών που κρατούνταν από τους αντάρτες των FARC έπειτα από περισσότερα από πέντε χρόνια ομηρείας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή