Η Αφρική στο επίκεντρο των σημερινών εργασιών της G8

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 18:30
Reuters

A- A A+

Εν μέσω διαδηλώσεων και αυστηρών μέτρων ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα στο Τογιάκο της Ιαπωνίας η Σύνοδος Κορυφής της G8, με κορυφαία θέματα στην ατζέντα την επισιτιστική κρίση, την ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου, τις κλιματικές αλλαγές, καθώς και την πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε.

Στη Σύνοδο, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, θα συμμετάσχουν εκτός από τις οκτώ πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Αυστραλία και η Ινδία, ενώ έχει προσκληθεί και αντιπροσωπεία αφρικανικών χωρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι σήμερα η Αφρική και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη μαύρη ήπειρο όπως η επισιτιστική κρίση, οι μεταδιδόμενες ασθένειες και ζητήματα που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη τα οποία θα εξεταστούν κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες της G8 με τους αρχηγούς οκτώ αφρικανικών κρατών.

Οι ηγέτες της G8 αναμένεται επίσης να καταδικάσουν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην προεδρία της Ζιμπάμπουε. Η Γερμανίδα καγκελάριος, ¶γκελα Μέρκελ, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν, απηύθυναν έκκληση προς τη G8 να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι της Χαράρε, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνη και η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε διά του προέδρου της, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ότι θα προτείνει στις χώρες μέλη της Ε.Ε. τη σύσταση ταμείου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την στήριξη του γεωργικού τομέα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αν η πρόταση γίνει δεκτή, η συνολική βοήθεια της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επισιτιστικής κρίσης θα φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ.

Την ανάγκη στήριξης των αφρικανικών χωρών τόνισε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, λίγο μετά την άφιξή του και ζήτησε από τις ανεπτυγμένες χώρες να λάβουν πιο δραστικά μέτρα υπέρ των αφρικανικών χωρών.

Την Τρίτη και την Τετάρτη στην ατζέντα των συζητήσεων θα κυριαρχήσουν ζητήματα που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή